Grad NOVSKA Službene stranice

Na području Grada Novske za razminiranje ostalo još 2,1 kilometara kvadratnih površina

Na području Grada Novske za razminiranje ostalo još 2,1 kilometara kvadratnih površina

Prema nacionalnom planu uklanjanja mina na minski sumnjivim područjima trebalo bi obaviti do 2026. godine.

Na području Grada Novske za razminiranje ostaje još oko 2,1 kilometara kvadratnih površina minsko eksplozivnih sredstava zaostalih nakon ratnih aktivnosti.

Plan čišćenja minski sumnjivih područja u Novskoj je prezentirao Nikša Bogdanić, načelnik pri Hrvatskom centru za razminiranje (HCR). Rekao je, kako je u ranijem periodu razminiran dio, većinom poljoprivrednih i šumskih površina na području Grada Novske.

Prošle godine završeno je čišćenje šumske površine na području Rajićko brdo, a kako kaže, tijekom ove godine na redu su okućnice i šumske površine iznad naselja Paklenica, šumski odjel Novska  i Rajićko brdo s privatnim šumskim dijelovima, kao i šumsko područje sjeverno od naselja Voćarica i Jazavica.

Prezentirajući minsku situaciju na području Grada Novske, načelnik je podsjetio kako je Sisačko-moslavačka županija na visokom mjestu po opasnostima od minsko eksplozivnih sredstava u RH.

U vremenu od početka Domovinskog rata, na području SMŽ u minskim nesrećama stradalo je 268 osoba, od toga 38 smrtno, dok je na području Grada Novske bilo 23 nesreće s 5 smrtno stradalih osoba.

Gradonačelnik Marin Piletić istaknuo je važnost uklanjanja minski sumnjivih površina, radi stvaranja sigurnog okruženja za građane te stavljanje tih poljoprivrednih i šumskih dijelova u gospodarsku svrhu.   

Obavljajući posao uklanjanja mina na području RH, kod razminiranja u proteklih 25 godina, smrtno je stradalo 38 pirotehničara.