Grad NOVSKA Službene stranice

Na području SMŽ 202 učenika manje u prvim razredima

Broj upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola na području Sisačko moslavačke županije se smanjuje. Dok je prošle godine bilo 1504 prvašića, u ovu školsku godinu krenulo ih je 1302, što je za 202 učenika manje. Razlozi su poznati, smanjeni broj rođene  djece, gospodarsko, nezaposlenost i odlasci obitelji na rad u inozemstvo.  

Županija kroz razne mjere  pomaže obiteljima, provodi  mjere pronatalitetne politike koje uključuju jednokratnu novčanu pomoć za svako treće i naredno rođeno dijete kao i besplatne školske obroke. U  suradnji s gradovima i općinama djeci iz obitelji slabijeg socijalnog statusa osiguravaju i besplatne udžbenike.

U tome ne zaostaje niti Grad Novska. Kako bi ohrabrili obitelji povećana je naknada za novorođenu djecu, najavljena je gradnja novog vrtića kako bi sva djeca mogla biti upisna, a školske i studentske stipendije od naredne godine biti će veće za djecu iz obitelji s troje i više djece.

- Ovo su dobre mjere kojima želimo potpomoći obitelji, učenike i rad škola. Kao što je poznato Osnovna škola Novska je najveća prema broju učenika na području Županije. Nema značajnijeg smanjenja broja prvašića, a o početka nastavne godine  s radom je započela i Katolička osnovna škola s trinaest učenika što je omogućilo i nova zapošljavanja, - rekao je Marin Piletić, gradonačelnik.   

Na području Grada Novske je i Osnovna škola u Rajiću koju pohađa 167 učenika od prvog do osmog razreda. Kako nam je rekao Damir Blažeković, u prvi razred krenulo je 16 učenika, a učitelj je Nikola Divković.

Iako pripadaju pod OŠ  „Josip Kozarac“ Lipovljani, na području Grada Novske su, Područna škola Kozarice, gdje je u prvom razredu 6 učenika, u Novoj Subockoj 12, a u Staroj Subockoj samo su 3 prvašića.  Matičnu školu u Lipovljanima pohađa 374 učenika, 24 je prvašića, a u ostale dvije Područne škole, u Kraljevoj Velikoj je 3, a u Piljenicama 10 učenika prvog razreda.  

Osnovnu školu u Jasenovcu pohađa ukupno 119 učenika, 10 je prvašića dok ih je u Područnoj školi u Puskoj 5, uče ih Vesna Vidaček u Puskoj i Ivana Mačković Marenić u Jasenovcu.