Grad NOVSKA Službene stranice

Nakon 26 godina identificiran nestali hrvatski branitelj Drago Rukavina

Nakon 26 godina identificiran nestali hrvatski branitelj Drago Rukavina

Nakon 26 godina rasvjetljena je sudbina hrvatskog branitelja, pripadnika 62. samostalnog bataljuna ZNG Novska, Drage Rukavine. Naime, na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku 12. travnja su identificirani posmrtni ostatci trojice hrvatskih branitelja, a radi se o posmrtnim ostatcima  Vlade Nikla (rođen 1965.), Drage Rukavine iz Brestače (rođen 7. travnja 1967.) te Marijana Ralužana (rođen 1952.) koji su nestali u borbenim djelovanjima 1991. godine.
Događaji od 22. studenog 1991. godine zabilježeni su i u publikaciji "Novska u Domovinskom ratu" u kojoj stoji da su prve informacije toga dana govorile o upadu izvidničke skupine 125. brigade HV-a u protivničku zasjedu u području Keremenduk. Ubrzo se pokazalo da to nije bila istina, izvidnička skupina se bez gubitaka vratila u brigadu. No ubrzo, oko 14 sati napadnuta je 2. četa 62. bataljuna na položaju Crkvište od protivnika čija je jačina bila nepoznata. Na položaju, u uređenim zaklonima bila su 32 vojnika. U izvješću Operativne grupe Posavina je zapisano da je protivnik: "… uspio na prepad zarobiti 17 vojnika i zamjenika zapovjednika čete, a tri su  ubijena. Pod prijetnjom, zamjenik zapovjednika čete pozivao je ostale vojnike (18 vojnika) na predaju. Kada su vojnici čuli izvukli su se pravcem Crkvište – Novsko brdo i spojili se sa jedinicama 1. brigade. Dva vojnika su se vratila oko 15,15 sati na položaj gdje su pronašli tijela trojice mrtvih iz svoje jedince i veći dio oružja".
Za izvlačenje poginulih i oružja poslan je interventni vod. Poduzete su i mjere sređivanja stanja u 2. četi 62. bataljuna, a u 125. brigadi osnovana je komisija "radi ispitivanja uzroka i posljedica ovog događaja, kao i prijedloga za poduzimanje odgovarajućih mjera". Sljedećeg dana znalo se nešto više o tom slučaju, bilo je poznato ime jednog ubijenog, a drugog ne, što je značilo da je ukupno zarobljeno i odvedeno 18 ljudi.
Nakon nekoliko dana utvrđeno je da su poginuli Luka Gračaković i Miroslav Jelinek. Sedamnaest gardista ostali su u zarobljeništvu do 13. prosinca 1991. kada su u Karlovcu razmijenjeni. Drago Rukavina nije razmijenjen, ubijen je u srpskom logoru Stara Gradiška.
Prema navodima internetskih portala za ubojstva hrvatskih branitelja na položaju Crkvište odgovorni su pripadnici četničke formacije "Beli orlovi" pod zapovjedništvom zapovjednika antiteterorističke postrojbe Slaviše Koprivice, a vodič do položaja HV-a bio je Mile Grbić iz Paklenice. Navodi se također da je vojna policija JNA odvela zatočene pripadnike HV-a u logor Stara Gradiška, a prema izjavama zatočenika zbog posjedovanja noža u vojnoj čizmi Drago Rukavina ubijen je odmah po dolasku u logor.
Ukop posmrtnih ostataka hrvatskog branitelja Drage Rukavine bit će u srijedu, 26. travnja u 13 sati na mjesnom groblju u Brestači.