Grad NOVSKA Službene stranice

Noć muzeja u Galeriji POU Novska – povijest kroz fotografije Muzeja u kući obitelji Sajko

Na više od 130 mjesta diljem Hrvatske, na oko tristotinjak lokacija i u muzejima, obilježena je „15. Noć muzeja 2020.“, uz raznovrsne programe, izložbe i muzejske postave.

Uz ovogodišnju obljetnicu hrvatskih muzeja, u Galeriji POU Novska, postavljena je izložba starih predmeta i fotografija posjetitelja zabilježenih ranijih godina prilikom razgledanja i posjeta Muzeja u kući obitelji Sajko.

Godinama sakupljani predmeti koji su dio povijesti života stanovnika  Novske, sakupljači Živko i Željko Sajko sačuvali su od propadanja, a od prošle godine dio zbirke našao je mjesto u Zavičajnoj zbirci Grada Novske.

Od više tisuća predmeta, popisanih i pod zaštitom Ministarstva kulture RH, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Grad Novska je preuzeo 341 predmet koji se sada nalaze izloženi u Muzejsko zavičajnoj zbirci Grada Novske, „Zbirci Sajko“.

Uz nazočnost sakupljača Živka i Željka Sajko, posjetitelji ovogodišnje manifestaciji Noći muzeja, osim izložbe u Galeriji koju je otvorio Marin Piletić, gradonačelnik, mogli su do ponoći razgledati postav Muzeja, uživati u virtualnoj stvarnosti i šetnji starom Novskom, uz glazbene tonove starih melodija Rebecce i Sebastiana, učenika Glazbene škole u Novskoj.