Grad NOVSKA Službene stranice

Nove Mjere i Programi za poticanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju

U ugodnoj atmosferi Ekoetno sela „Strug“  u Plesmu, održana je 2. Tribina za poljoprivrednike, vlasnike OPG-a  s područja Grada Novske.

Okupljenima su predstavljene nove Mjere potpora i Natječaji za bespovratna sredstva na koje se mogu kroz svoje programe za razvoje svojih OPG-a kandidirati. Vlasnici su upoznati i s Programima Mjera za razvoj poljoprivreda Grada Novske.

Kako je kazala Vida Iličić, ravnateljica Razvojne agencije NORA, kroz programe Županijske razvojne agencije SiMoRa i Razvojne agencije Grada Novske NORA, poljoprivrednici su iz raznih izvora sredstava povukli i uložili dobivene nepovratne kune u svoja poljoprivredna dobra te će u određenom periodu polučiti određene rezultate.

Dodala je kako se poljoprivrednici, „ako žele ostvariti značajnija sredstva, trebaju prilagoditi normama i standardima Europske unije“, te kako očekuje da će se u odnosu do sada povučena sredstava iz EU fondova, u naredno vremenu ona udvostručiti“.

Pored Vide Iličić, ravnateljice, o novim tek raspisanim  Mjerama za EU fondove i Programima Grada Novske, govorili su Domagoj Šejatović, stručni suradnika pri Razvojnoj agenciji NORA te Boženka Spahić, v.d. pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Grada Novske.

Gradonačelnik Marin Piletić, istaknuo je važnost poljoprivrede i ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, rekavši kako su u zadnjih godinu i pol dana za razvoj i unapređenje poljoprivrede vlasnici  dobili 12 milijuna kuna bespovratnih kuna.

Naveo je i primjere, izdvojivši dobivena i uložena nepovratna sredstva u objekte Ekoetno sela Strug, sredstva Natječaja iz fondova EU, za energetsku neovisnost i proizvodnju električne i toplinske energije.