Grad NOVSKA Službene stranice

Novljani na “Zavičajnim danima 2017“ u Mengenu

Svake četiri godine u prijateljskom gradu Mengenu održavaju se „ Zavičajni dani „ koji u  nekoliko dana bogatog programa pored velikog broja sudionika okupe i brojne posjetitelje, iseljene  stanovnike Mengena koji  tim povodom ponovno se vraćaju u rodni zavičaj, gradove prijatelje i partnere kao što je i Grad Novska.

Ove godine, pod sponzorstvom tvrtke INA d.d.,  od 7. do 10. srpnja, Novska se predstavila prezentacijom proizvoda Novljanskih OPG-ovaca i degustacijom delicija i pića , te Park prirode Lonjsko polje koji je na originalan način prezentirao seosko imanje sa brojnim predmetima koji su se koristili nekada. Pozornost posjetitelja koji su drugog dana manifestacije tijekom cijeloga dana kroz središte grada razgledali postavljene štandove ,privlačila je ljepota Slavonske nošnje pjesma i ples   članova KUD-a Šubić koji su unatoč visokim temperaturama tijekom cijeloga dana profesionalno nastupali. Vrhunac „Zavičajnih dana“ zasigurno je bila velika povorka koja je išla kroz centar grada a u kojoj je sudjelovalo 79 različitih  povijesnih grupa, udruga, formacija ,društava obrtnika itd, koji su u 90 minutnoj paradi oduševili tisuće posjetitelja.

Novljansku delegaciju predvodio je gradonačelnik Marin Piletić sa zamjenicom Marijom Kušmiš ,predsjednicom Odbora za međugradsku i međunarodnu suradnju  Marijanom Mitrović i Marijom Kos, predsjednicom KUD-a Šubić.

„Zasigurno da ovakva jedna manifestacija na kojoj su prisutni i predstavnici gradova prijatelja kao što je Novska  te predstavnici Boulaya,također grada prijatelja Mengena iz Francuske, doprinose produbljivanju suradnje i povezivanju na  kulturnoj razini“ istaknuo je gradonačelnik Marin Piletić, te dodao kako je ovaj susret još više učvrstio prijateljstvo koje je započelo 2007. godine  zahvaljujući našim sugrađanima koji žive u tom Njemačkom gradu.

Ove godine po prvi puta stanovnicima prijateljskog grada Mengena  u prostorijama muzeja, predstavili su se članovi DLAN-a izložbom slika pod nazivom „Od olovke do boje“ na kojoj je prezentirano 73 uratka 20 članova DLAN-a.ovu izložbu je otvorio Gradonačelnik grada Mengena Stefan Bubeck, uz pozdravne riječi gradonačelnika Novske Marina Piletića, predsjednika DLAN-a Žana Žafrana, predsjednika Zavičajno-povijesne udruge  Otto Karl Linder, te zamjenicu gradonačelnika Brunhilde Reiser koja je dala svoj osvrt na prikazana djela novljanskih slikara. Brojne posjetitelje oduševili  su svojim nastupom mladi tamburaši, članovi KUD-a i učenici Glazbene škole Novska Marko Martinović i Marko Johović. Inače ova izložba  je otvorena do 13. kolovoza u Mengenu.