Grad NOVSKA Službene stranice

Novljani odali počast Gradu heroju – Vukovar – mjesto posebnog pijeteta i simbol hrvatske slobode

Sredinom studenog cijela se Hrvatska s tugom i ponosom prisjeća svih hrvatskih branitelja i civila nestalih u obrani i okupaciji Vukovara. Građani Republike Hrvatske brojnim komemorativnim programima obilježavaju Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 25. obljetnicu sloma obrane Vukovara od sprskog okupatora. Dana 18. studenoga 1991. branitelji su položili oružje, a Vukovar je postao najveća tragedija hrvatskog naroda u brojkama, ali i simbol hrabrosti. Protiv 30 tisuća opremljenih vojnika JNA borilo se tek 2.500 hrvatskih branitelja, a velikosrpski agresor je na Grad ispalio više od 6,5 milijuna projektila.

Stradavanje herojskog grada Vukovara je u četvrtak, 17. listopada kao i svake godine obilježeno u Rajiću, gdje su se okupili brojni mještani, predstavnici Gradske uprave gradonačelnik Novske Vlado Klasan sa zamjenikom Vedranom Mihaljevićem, predstavnici Mjesnog odbora, članovi gradske podružnice HSP-a, te djelatnici i učenici Osnovne škole Rajić. Dužno poštovanje stradalnicima Vukovara odali su tradicionalnim paljenjem svijeća duž Vukovarske ulice, a prigodnu molitvu kod spomen križa u centru Rajića predvodio je župnik crkve sv. Tome Apostola u Rajiću Josip Pendžić.

 

Sjećanje na Vukovar su istodobno obilježili svi gradovi diljem Lijepe naše, pa tako već četvrtu godinu za redom i Grad Novska, a dostojanstveni komemorativni program započeo je misom zadušnicom za sve žrtve Vukovara u crkvi sv. Luke Evanđeliste. Veliki broj građana se po završetku svete mise okupio ispred Pučkog otvorenog učilišta, a u programu su i ove godine sudjelovali učenici Glazbene škole u Novskoj, kao i novljanski srednjoškolci. Zadovoljstvo viđenjem velikog broja mladih iskazao je gradonačelnik Vlado Klasan, rekavši kako je na braniteljima i civilima Domovinskog rata zadaća da prenesu istinu upravo zato jer u školskim udžbenicima stoji tek nekoliko stranica o velikoj borbi Hrvata za samostalnu državu.

"Danas nam mladost odlazi u inozemstvo jer u Hrvatskoj nemaju budućnost, a mi se nismo za to borili. Potrebno nam je jedinstvo, jer bez toga nema napretka i zato vas pozivam da budemo ponovno jedinstveni, te da ostanemo ustrajni u održavanju sjećanja na naš obrambeni rat" – kazao je gradonačelnik Vlado Klasan. Branitelj u opkoljenom Vukovaru bio je i naš sugrađanin Željko Soldo, ratni vojni invalid i vukovarski ranjenik, koji je ovom prigodom pročitao dirljivu "Priču o gradu" Siniše Glavaševića. Pred kraj programa molitvu je održao kapelan Krunoslav Juraković, nakon čega su građani započeli s tradicionalnim paljenjem lampiona odavši počast svim vukovarskim braniteljima, koji su pružili herojski otpor velikosrpskoj agresiji.

Pod geslom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta" i Kolonom sjećanja prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je obilježena 25. obljetnica pada tog herojskog grada. Preko 100 tisuća ljudi iz Hrvatske i susjednih država se 18. studenog okupilo u Vukovaru, a među njima su bili i mnogobrojni građani Grada Novske. Odlazak je organizirao Grad Novska u suradnji s HČZ – Grada Novske i Općina Jasenovac i Lipovljani, a osim građana i branitelja, komemoraciji u Vukovaru prisustvovali su i gradonačelnik Novske Vlado Klasan, te zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević.