Grad NOVSKA Službene stranice

Obilježen Papin dan u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj

U Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj, u srijedu, 13. ožujka, na šestu obljetnicu izbora pape Franje, obilježen je Papin dan. Tom prigodom, učenici prvoga i drugoga razreda, u zajedništvu s učiteljicama, aktivno su se uključili u tematske aktivnosti u kojima su, među ostalim, slagali slagalicu s likom pape Franje te se upoznali s obilježjima papinske vlasti. Pogledali su i kratki animirani film o njegovom životu i djelovanju, a na engleskom su mu jeziku izrazili znak svoje ljubavi i zahvalnosti za sve što čini za Katoličku Crkvu i svakoga čovjeka. Potom su oslikali Papin portret, napisali kratke molitve te naposljetku zajedno se pomolili na nakane Svetoga Oca.

Aktivnosti su osmišljene i ostvarene u suradnji s vjerskom katoličkom crkvenom organizacijom „Križari“, a više o njima te o inicijativi obilježavanja Papina dana u školi pročitajte u nastavku…

„Križarska organizacija po uzoru na svog duhovnog utemeljitelja blaženog Ivana Merza uvijek nastoji prigodno obilježiti Papin dan, kako bi svjetlost Rimskog Svjetionika mogla doći do svakog vjernika. Od uspostave slobodne Republike Hrvatske i obnove Križarske organizacije redovno se organiziraju svečane akademije povodom proslave Papina dana u Zagrebu u dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta na Kaptolu 29a, kao i prikladno obilježavanje Papina dana u hrvatskim župama gdje djeluju križari. Na akademiji su uvijek sudjelovali uvaženi gosti predavači, a poznato je da su još od vremena bl. Ivana Merza u Hrvatskoj 1920-ih godina upravo učenici, studenti, bogoslovi i sjemeništarci revno sudjelovali na proslavama Papina dana. Ta tko može prema Papi iskazati najvjerniju ljubav nego djeca i mladež u svojoj iskrenoj bezbrižnosti. Naša je stoga obaveza i odgovornost u tome ih usmjeravati da uzor za svakodnevni život gledamo u Papi.

U 2017. godini pokrenuta je inicijativa obilježavanja Papina dana u školi koja se nastavila i 2018. godine u još većem broju škola koje su se uključile u ovu inicijativu. Papin dan u školi se proslavlja 13. ožujka, budući da je na taj dan izabran papa Franjo, a mnogi proslavu iz praktičnih razloga prošire i na cijeli taj tjedan. Križarska organizacija kao koordinator proslave Papina dana u školi uvijek svim prijavljenim sudionicima šalje prikladne materijale za održavanje nastavnog sata te dodatne materijale za djecu. U materijalima su mogućnosti i ideje za ukrašavanje s Papinim simbolima, ideje za likovne, literarne, dramske ili ostale raznorazne uratke, zatim ideje za upoznavanje Pape te molitve na Papine nakane. No izvedba programa obilježavanja ovisi od škole do škole i od učitelja do učitelja, a napose o uzrastu i reakcijama djece. Mnogi kroz izvannastavne aktivnosti tokom godine osmišljavaju proslavu za Papin dan kroz prigodne predstave, priredbe, glazbene nastupe ili sličnog sadržaja posvećene Papi. Upravo zbog različitih mogućnosti uključenih škola proslava Papina dana kroz svoju raznovrsnost ima jednu posebnu dimenziju.

Uvijek iznova iznenađuje i oduševljava inovativnost koju djeca unose u ilustraciju Papina lika i radeći čestitke za Papu te se pismeno izražavajući na temu Pape kroz pjesme, sastave i molitve. U konačnici je cilj postignut: upoznati i ljubiti Papu, posvijestiti kod mladih važnost njegove uloge te moliti za Papu. A ujedno kroz Papu djecu usmjeravati i učiti temeljnim životnim vrijednostima“ (Preuzeto s: http://krizari.hr/papin-dan-u-skoli/).