Grad NOVSKA Službene stranice

Obilježena 72. godišnjica komunističkog zločina na Kurjakani

Izaslanstvo grada Novske je u utorak, 2. svibnja zajedno s obiteljima nevinih žrtava i predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, odalo počast 21 mučko ubijenom hrvatskom domoljubu na lokaciji Kurjakana. Navedeno stratište tek je protekle godine na inicijativu gradonačelnika Klasana dostojno uređeno, a zbog toga su posebno zadovoljne obitelji pogubljenih žrtava, koje ističu kako se sada napokon dostojno mogu pokloniti svojim najmilijima.

Pogubljene nevine žrtve nemaju svoje grobove, stoga im njihove obitelji već dugi niz godina počast odaju na mjestu zločina, u gustoj šumi na lokaciji "Kurjakana". Komemoraciji žrtvama komunističkog terora prisustvovale su  obitelji pogubljenih žrtava, gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan sa zamjenikom Vedranom Mihaljevićem, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici Udruge antifašista grada Novske, te građani koji su polaganjem vijenca i paljenjem svijeća odali počast svim pogubljenim žrtvama. Nakon odavanja počasti prisutnima se obratio sin jedne od žrtava Marko Filipović, koji se zahvalio gradonačelniku Klasanu na uređenju spomen obilježja. 

"Dugi niz godina smo tražili da se ovaj spomenik i pristupni put urede kako i dolikuje, no konačno je netko imao razumijevanja za naše zahtjeve, zato se ovim putem zahvaljujem svima koji su pomogli realizaciju uređenja ovog stratišta" – rekao je Marko Filipović. Gradonačelnik Klasan iskazao je zadovoljstvo što je sa svojim suradnicima u samo nekoliko godina uspio urediti ovo spomen obilježje. "Nažalost totalitarni sustavi su tako djelovali, a i u našoj novijoj povijesti smo imali pokušaj zatiranja svega što je hrvatsko" – istaknuo je gradonačelnik Klasan, zaključivši kako se s pijetetom i dignitetom moramo prisjećati svih nevinih žrtava.