Grad NOVSKA Službene stranice

Obnavlja se i povijesna zgrada Kotarskog suda i pučke škole

Obnavlja se i povijesna zgrada Kotarskog suda i pučke škole

Još jedna povijesna zgrada koja se uređuje u grada, u tijeku su radovi izmjene stolarije i unutarnjeg uređenja katne zgrade na trgu Luke Ilića Oriovčana, pokraj župne crkve sv. Luke. Kako je u Novskoj sve osjetnija potražnja stambenog prostora, vlasnica zgrade, zagrebačka poduzetnica Ana Brailo, investira uređenje donjeg prostora zgrade u sobe za iznajmljivanje. Kroz naredni period urediti će se  gornji kat i energetski obnoviti cijela zgrada s fasadom i krov.

Zgrada je dio novljanske građanske povijesti, građena je krajem 19. stoljeća i u njoj je u početku između dva svjetska rata bio Kotarski sud Novska i Opća pučka škola, nakon toga Osnovna škola do 4. razreda, da bi kasnije u zgradi bile trgovine raznom robom.

Ljubav prema svom gradu i obnova preostalih zgrada iz prošlosti Novske

Trgom Luke ilića Oriovčanina dominira župna crkve sv. Luke Evanđeliste, sada su u završnici poslova dogradnje i restauracije. Na trgu zatim ponosno stoji i u potpunosti obnovljena i uređena zgrada iz 18. stoljeća, za  Poduzetnički inkubator PISMO, za razvoj gaming industrije.

Ranije je uređena i zgrada Župnog stana, građenog početkom dvadesetog stoljeća. Privatnim inicijativama obnovljen je i dom obitelji Žitnjak, a iz prošlih vremena je i kuća obitelji Grden, prava mala ljepotica koja još čeka restauraciju.

I na kraju zgrada pošte koja je nedavno prešla u vlasništvo Grada Novske, što će omogućiti njenu obnovu. Trenutno se očekuju programi EU fondova, kroz koje bi se Grad javio na Natječaj za sredstva. Građena krajem 19. stoljeća, u zgradi su od 1906. godine smješteni poštanski uredi i Dionička štedionica. Sa svojim  izraženim reljefima i lijepim štukaturama, ovo je  jedna je od najljepših zgrada iz perioda razvoja grada Novske.

Godinama zapostavljane stare zgrade, mnoge srušene u jednom neosjetljivom vremenu za građanski identitet Novske, sada se uz odlučnost i ljubav prema svom gradu trgu Luke ilića Oriovčanina polako kroz obnovu  vraća vrijedna arhitektura i vizura prošlosti.