Grad NOVSKA Službene stranice

Od edukacija u Inkubatoru PISMO do Kampusa za visokoškolsko obrazovanje u gaming industriji

Od edukacija u Inkubatoru PISMO do Kampusa za visokoškolsko obrazovanje u gaming industriji

S dvije uređene zgrade, jedna je već u punoj funkciji, a završetkom i opremanjem druge, što je pri kraju, „Poduzetnički inkubator PISMO biti će najmoderniji poduzetnički inkubator za game developere u ovom dijelu Europe“.

Rekao nam je to Mario Čelan, direktor županijske Razvojne agencije SiMoRa, koja uz Županiju i Grad Novsku stoji iza velikog projekta PISMO, centra za razvoj video igara.

 "Kad smo kretali s projektom „SMŽ središte gaming industrije“ neki su bili nepovjerljivi, govorili su da nema šanse kako će se u Novskoj ili Sisačko-moslavačkoj županiji napraviti nešto ovakvo. Danas imamo prvu zgradu PISMA, punu mladih poduzetnika game developera, koji su odlučili svoje poslovanje pokrenuti i živjeti u Novskoj. Inkubator danas privlači „gamere“ iz Zagreba, Splita, Čakovca, Velike Gorice, drugih dijelova zemlje, ali i Europe. Za našu gaming edukaciju traži se mjesto u razredu, a u tijeku je edukacija treće grupe. Na nedavnom Reboot Infogamer sajma u Zagrebu u samo 6 dana sajma upisali smo 83 buduća nova polaznika, a na listi čekanja imamo preko 250 zainteresiranih", ponosno je istaknuo Čelan.

Svi će oni dolaziti u Novsku, a Čelan uspjehom smatra i najavu pokretanja razreda, „programa učenja za zanimanje tehničara za razvoj videoigara“ pri Srednjoj školi Novska, po uzoru na takav obrazovni program koji se od ove godine provodi i u Sisku.

Sve koordinira mali tim djelatnica koji su kao Ispostava SiMoRe smještene u zgradi PISMA, te dvojac mentora, Zvonimir Mikšić i Dominik Cvetkovski, stručnjaci za edukaciji pri Poduzetničkom inkubatoru PISMO Novska.

Projekt se dobro uhodao, pohvale i zanimanje za Inkubator dolaze sa svih strana, a nedavno je najavljen i novi, kao nastavak razvoja video igara, industrije koja u svijetu bilježi najbrži rast prihoda.

Projekt kompleksa zgrada Kampusa – programa visokog obrazovanja za gaming industriju

"Radimo na novom visokoškolskom obrazovnom programu , projektu Kampusa, izgradnja zgrada fakulteta, zgrada učeničkog i studentskog doma, zgrada akceleratora, poduzetnički inkubator i arena za e-sport. Što se tiče veličine svih objekata prema idejnom projektu radi se na bazi 2 osnova petogodišnja programa visokog obrazovanja, s po 50 studenata godišnje, sa srednjoškolskim programom i razredima od po 24 učenika godišnje. Kapaciteti će biti na bazi od 400 osoba, kreveta u domovima, konferencijske dvorane, športske dvorane, kuhinja i druge sadržaje, za profesore i prateću službu", najavio je Mario Čelan, te dodaje, „treba imati ideju i vjerovati u njenu realizaciju“.

TONSKI PRILOG - Mario Čelan

Za ovaj veliki projekt očekuje se potpora Vlade RH, a već je su je dobili od sisačko moslavačkog župana Ive Žinića i Marina Piletića, gradonačelnika Grada Novske.

Edukator i mentor, Zvonimir Mikšić, podsjeća kako bi se ovom projektom zatvorila cjelina edukacije, od učenja engleskog jezika u dječjim vrtićima do visoko školskog obrazovanja za gaming industriju.

TONSKI PRILOG - Zvonimir Mikšić

Doznajemo, kompleks zgrada Kampusa, uz dobru volju i osiguranje potrebnih domaćih i sredstava iz EU fondova, gradio bi se na površini Poduzetničke zone „Novska“, za što je Grad Novska već dao suglasnost.