Grad NOVSKA Službene stranice

Održana javna prezentacija Prijedloga Proračuna Grada Novske za 2018. godinu

Proračun Grada Novske za 2018. godinu iznosit će 65 785 685 kuna, opći prihodi iskazani su u visini 30 milijuna kuna, a najveći  dio predviđen je za investicijska ulaganja, za 42 projekta koji su sastavni dio Proračuna, uređenja objekata i radove na infrastrukturi.

Na javnoj prezentaciji Proračun su predstavili, Marica Vitković, pročelnica za financije i gradonačelnik Marin Piletić, a kako je istaknuto, proračun je planiran na realan način.

Između projekata koji će se financirati su novi Dječji vrtić, kanalizacijska odvodnja, Brestača – Nova Subocka, projektiranje trase odvodnje Rajić – Borovac, sufinanciranje s 3 milijuna kuna obnovu ceste kroz Bročice, obnova mjesnih domova i gradnja mrtvačnice u naselju Voćarica.

Kako je rekao gradonačelnik, naglasak je u slijedećem periodu na energetskoj obnovi zgrada i domova po naseljima. Kao nova mjera u Proračunu predviđeno je 800 tisuća kuna za poticanje poduzetnika početnika, a prvi put zajedno s privatnom tvrtkom uz dijeljenje troškova, sufinancirati će se uređenje jedne prometnice, dok će se za izgradnju kolosijeka u Poduzetničkoj zoni „Novska“ izdvojiti 6 milijuna kuna.

Sredstva su predviđena i za učeničke i studentske stipendije i to 1,6 milijuna kuna, za pronatalitetne mjere pomoći obiteljima novorođene djece, za škole,  udruge u kulturi i sportu. Novljanski sport dobiva 1,8 milijun kuna, vatrogastvo 1,3, a POU Novska 2,1 milijuna kuna. Sredstva su osigurana i za rad Gradske knjižnice „Ante Jagar“, za Dječji vrtić „Radost“ uz financiranje energetske obnove zgrade s 3 milijuna kuna.

Od projekata navodi se i uređenje površine i parkirališta iza bloka stambene zgrade u središtu grada, kao i gradnja novih poslovnih prostora tvrtke „Vodovod“ Novska u Poduzetničkoj zoni.

  - Ono što nije prikazano u Proračunu su sredstava za aglomeraciju Novske, projekt koji je vrijedan 98 milijuna kuna, projekt Hrvatskih voda i naše tvrtke „Vodovod“, - napomenuo je gradonačelnik Piletić.

Proračun se još treba izglasati na sjednici Gradskog vijeća Grada Novske, a za građana će se tiskati sažetak proračuna, „Proračun u malom“ koji će dobit na kućnu adresu.