Grad NOVSKA Službene stranice

Održana početna konferencija projekta “Dnevni centar za starije osobe Novska”

Održana početna konferencija projekta “Dnevni centar za starije osobe Novska”

Ispred gradilišta budućeg Dnevnog centra za starije osobe Novska u ponedjeljak, 26. travnja 2021. godine održana je početna konferencija projekta vrijednog 10.787.507,14 kuna kojim će se unaprijediti i opremiti socijalna infrastruktura u svrhu prevencije institucionalizacije starijih osoba te će se doprinijeti razvoju mreže izvaninstitucionalnih usluga za starije osobe na području grada Novske. Projekt se u cijelosti financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Na početnoj konferenciji projekt su predstavili gradonačelnik Grada Novske Marin Piletić i Ružica Čakširan, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak, koji će upravljati novljanskim dnevnim centrom.

"Za naše starije sugrađane u protekle četiri godine omogućili smo socijalnu uslugu pomoći u kući kojom smo zaposlili više do stotinu žena za više od tisuću korisnika kroz projekt Zaželi, a obnovom ove zgrade omogućit ćemo i uslugu dnevnog boravka u suradnji sa sisačkim Domom za starije. Sljedeći korak je dogradnja ovog objekta za potrebe Doma za starije" – izjavio je gradonačelnik Marin Piletić.

Ravnateljica Doma Sisak gđa Ružica Čakširan izjavila je da je „upravo Grad Novska primjer kako se i lokalna vlast može brinuti o potrebama svojih starijih sugrađana“.

Razvojna agencija Grada Novske – NORA pripremila je projekt te pruža podršku u provedbi i izvještavanju o napretku projekta prema Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova te Središnjoj agenciji za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Ugovor o prenamjeni i rekonstrukciji zgrade potpisan je 6. travnja ove godine, a već danas su radovi u punom zamahu te se očekuje završetak radova na rekonstrukciji objekta do kraja 2021. godine.

Projekt će stvoriti preduvjete za poboljšanje kvalitete života starijih osoba i jasno je opredjeljenje Grada Novske da se starijim osobama osigura neovisnost, društveno sudjelovanje, skrb, aktivno starenje i dostojanstvo zlatnih godina u Novskoj.

Nositelj projekta je Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, a isti se provodi u partnerstvu s Gradom Novskom, Centrom za socijalnu skrb Novska te Gradskim društvom Crvenog križa Novska. Nakon rekonstrukcije objekta slijedi opremanje u skladu s najvišim standardima izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe, edukacije za osoblje dnevnog centra i animiranje zajednice za međugeneracijsku solidarnost i aktivno starenje.