Grad NOVSKA Službene stranice

Održana posljednja ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi – u 2016. prikupljeno ukupno 946 doza krvi

Dobrovoljni davatelji krvi su nacionalno bogatstvo svake zemlje. Ozljede i bolesti ugrožavaju ljudski život, krv je često nezamjenjivi lijek, a jedini izvor krvi je čovjek. Novljani  svoju plemenitost iskazuju tijekom svake akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Osnovna načela davanja krvi (dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost) građani su posljednji put ove godine iskazali na četvrtoj akciji dobrovoljnog darivanja krvi, koja je održana od 27. do 29. prosinca u Novskoj, Jasenovcu i Lipovljanima.

Najviše doza krvi prikupljeno je očekivano u Gradu Novska (155), zatim u Lipovljanima (59) i Jasenovcu (17), što znači da je sveukupno prikupljena 231 doza krvi. "akciji se odazvao 251 darivatelj, ali 26 ih nije moglo dati krvi, dok smo po prvi put upisali devet novih dobrovoljnih darivatelja krvi. Budući da je je i u ovoj akciji krv darivao Željko Josipović, moram naglasiti da je on 159 puta do sada dobrovoljno dao krv, te je kao takav naš rekorder" - rekao je ravnatelj GDCK Novska Zoran Prpić.

Također je istaknuo kako su ove godine za potrebe Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iz Zagreba održali četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi, tijekom kojih su prikupili 946 doza krvi, čime su znatno premašili planiranih 720 doza krvi. Akciju je i ovoga puta podržao gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, kojemu je upisana 69 doza dobrovoljno darivane krvi. "Koristim prigodu da se zahvalim svim dobrovoljnim darivateljima krvi na prikupljenim dozama krvi u ovoj godini, te da izvijestim građane da će se iduća akcija održati krajem ožujka, odnosno od 27. do 29. ožujka 2017. godine" – naglasio je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Novska Zoran Prpić.