Grad NOVSKA Službene stranice

Održana prva konferencija s gradovima prijateljima – intenziviranje međusobne suradnje i razmjena poslovnih ideja i prilika

Krajem prošlog tjedna, petak 25. lipnja, u prostoru Poduzetničkog inkubatora PISMO 2 po prvi puta se održala konferencija s predstavnicima gradova prijatelja Novske u organizaciji Grada Novske i Razvojne agencije Grada Novske – NORA. Konferencija pod nazivom „Nove prilike za umrežavanje gradova prijatelja 2021.-2027.“ započela je predstavljanjem primjera dobre prakse svih gradova prijatelja.

Predstavljeni su EU projekti koji se provode na području Grada Novske te je Andreja Šeperac, zamjenica direktora SIMORA-e i voditeljica Odjela za EU projekte predstavila PISMO, proglašen najboljim EU projektom. Razvojna agencija Grada Novske NORA prikazala je kratkometražni film o svim projektima koji se provode u Novskoj, a koje je financirala Europska unija, a primjere dobre prakse zatim su, kroz zanimljive videe i prezentacije, prikazali i gradovi prijatelji. Križevci su predstavili svoje Križevačke sunčane krovove, ispred grada Varaždina voditeljica projekta Goranka Grgić govorila je o Urbact III – COME IN! projektu, a Ivanić Grad predstavio je projekt izgradnje modularnog drvno-tehnološkog poduzetničkog inkubatora. Nadalje, grad Vrbovec predstavio se projektom „Pametnija glava, zelenija trava“ kao izobrazno-informativnom projektu o održivom gospodarenju otpadom, Ivan Čupić je ispred Biograda na Moru govorio o tamošnjem Poduzetničkom inkubatoru, a gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian kroz zanimljiv video predstavio je kako Dugo Selo koristi EU fondove. Nakon kratke stanke, primjere dobre prakse ispričali su i gradonačelnica grada Samobora Petra Škrobot te načelnik općine Tomislavgrad, Ivan Buntić.

Nastavak konferencije bio je predviđen za panel raspravu na temu jesu li gradovi prijatelji partneri ili konkurencija, a sudjelovali su gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, načelnik općine Tomislavgrad Ivan Buntić, gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian te gradonačelnik Novske Marin Piletić, a panel raspravom moderirala je ravnateljica Razvojne agencije Grada Novske – NORA Vida Iličić. Riječ je bila o prepoznavanju zajedničkog interesa za suradnju i prijavu projekata kroz projektna partnerstva, suradnji civilnog sektora te poslovnim idejama i prilikama za razdoblje 2021.-2027.

Zaključcima panel rasprave naglašava se kako je konferencija potaknula sve prisutne da intenziviraju međusobnu suradnju, da su prezentacije primjera dobre prakse kreirale mnoge nove projektne ideje te da će svaki grad imenovati kontakt osobu za provjeru i razvoj nove zajedničke projektne ideje. Nadalje, istaknuto je kako je najveći neiskorišteni potencijal suradnje upravo civilni sektor koji ima mogućnost korištenja EU fondova pri čemu je nužno partnerstvo, a nadolazeća financijska perspektiva predviđa više financijskih sredstava stoga je važno pripremati projekte s ciljem osiguranja što većeg iznosa bespovratnih sredstava. Naposljetku, zaključeno je kako će se ovakve konferencije odvijati svake godine u drugom gradu, a njihove teme će se određivati prema trendovima.

Nakon panel rasprave, u gradskoj vijećnici održan je radni sastanak svih gradonačelnika gradova prijatelja, dok su u Razvojnoj agenciji Grada Novske radnom sastanku prisustvovali ravnatelji i predstavnici razvojnih agencija iz gradova prijatelja.

Konferencija „Nove prilike za umrežavanje gradova prijatelja 2021.-2027.“ održala se u sklopu projekta „NORA za poduzetnu Novsku“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.