Grad NOVSKA Službene stranice

Održana svečana Skupština Udruženja obrtnika Novska i sedamnaesti susret umirovljenika

Udruženje obrtnika Novska je u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana u petak, 16. prosinca održalo svečanu Skupštinu i sedamnaesti susret umirovljenika u svojim prostorijama. Skupštini su nazočili gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Sisačko – moslavačke županije Adolf Cvanciger, tajnik Hrvatske obrtničke komore SMŽ Nenad Joksimović, izaslanica načelnice Općine Jasenovac Marija Tomaz. Područje koje pokriva Obrtnička komora Novska je prije osam godina brojilo 375 obrtničkih radnji, zatim su tri godine za redom održali tu brojku na 305, dok je ove godine stanje alarmantno.

U posljednjih 6 mjeseci izgubili su gotovo 15 obrtničkih radnji, što je strašno puno, ako usporedimo da toliko broji jedno Udruženje obrtnika Grada Hrvatska Kostajnica. Kao najveći problem po pitanju zatvaranja obrtničkih radnji navode se velika davanja, odnosno izdvajanja za poreze i doprinose, koji se od sljedeće godine još više povećavaju. Okupljene je ovim podacima izvijestio predsjednik Udruženja Željko Pugelnik, koji je također naglasio kako su netom prije svečane Skupštine održali redovnu godišnju Skupštinu. "Ova godina je bila stresna za naše obrtnike, iznenadili smo se kada smo saznali koliki je broj obrtničkih radnji zatvoren na ovom području. Kroz konstruktivne razgovore s gradonačelnikom smo odlučili donijeti strategiju čiji je glavni cilj da broj obrtničkih radnji ne nastavi padati, odnosno da se održi 291 obrtnička radnja" – izjavio je Željko Pugelnik, zahvalivši se gradonačelniku na suradnji i na mjerama koje je Gradska uprava poduzela kako bi pomogla svojim obrtnicima.

 

"Grad u ovim teški trenucima stoji iza vas, što dokazuje i priznanje koje sam prošle godine ispred Grada dobio od Obrtničke komore SMŽ na vaš prijedlog. Uvijek ćemo imati sredstva koja su potrebna za vaš opstanak jer vi ste jako važan segment našeg društva, nositelji gospodarstva na našem području" – kazao je gradonačelnik Klasan. predsjednik HOK SMŽ Adolf Cvanciger iskazao je zadovoljstvo što su se u Novskoj počela otvarati nova radna mjesta, no isto tako je konstatirao kako ga plaši činjenica da uskoro nećemo raspolagati s traženim brojem radne snage. "Pohvalno je što u ovom Gradu vlada jedan sklad između obrtnika i Gradske uprave, jer vaš gradonačelni razumije vaše probleme, što nije čest slučaj" – napomenuo je Adolf Cvanciger. Iako je Novska jedan od gradova koji sudjeluje u subvencionranju Poduzetničkih kredita, jako puno županijskih kredita, točnije oko 50% nije  iskorišteno.