Grad NOVSKA Službene stranice

Održana tematska sjednica Skupštine Udruge gradova

Udruga gradova je u utorak, 28. ožujka održala tematsku sjednicu Skupštine Udruge gradova o financiranju i raspolaganju imovinom. Skupštini, koja je upriličena u zagrebačkom hotelu Sheraton, prethodila je dodjela priznanja za inovacije i najbolju praksu INpuls2016. Naime, gradovi u RH nominirali su 33 primjera inovacija i najbolje prakse u radu gradske uprave za priznanje INpuls u kategorijama gospodarstva, suradnje, građana, kreative i sporta. Grad Novska prijavio se s programom mjera koje potiču razvoj gospodarstva (npr. poduzetnički krediti, potpore za poduzetnike početnike, poticajna prodajna cijena zemljišta, oslobađanje plaćanja komunalne naknade i poreza na tvrtku u prve dvije godine poslovanja itd.). 

Istaknuto je kako je subvencioniranje kamatne stope na poduzetničke kredite rezultiralo pokretanjem 8 novih investicija u Gradu Novska ukupne vrijednosti 28.271.944,50 kn što će u konačnosti rezultirati zapošljavanjem 158 novih radnika. Potpora Grada za malo i srednje poduzetništvo rezultirala je investiranjem 19 MSP u iznosu 685.661,74 kn. Potpore u poljoprivredi su rezultirale ulaganjima 101 poljoprivrednog gospodarstva u iznosu 1.121.629,20 kn. Potaknut poticajnim mjerama 1 postojeći novljanski poduzetnik je kupio zemljište za gradnju novog pogona u kojem će 53 novozaposlena radnika, a 8 građana s našeg područja se odlučilo na pokretanje vlastitog poduzeća. Nezaposlenost u 2016. godini je smanjena za 4%. 

Tematskoj sjednici Udruge gradova nazočili su brojni gradonačelnici, među kojima i gradonačelnik Novske Vlado Klasan, zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za gosspodarstvo, poljoprivredu, komunalni sustav i prostorno uređenje Evom Đurić. U završnoj panel raspravi koju je moderirao Mislav Togonal, novinar Hrvatske radiotelevizije, aktivno su sudjelovali ministri državne imovine i financija Goran i Zdravko Marić, predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, gradonačelnik Križevaca Branko Hrg, pročelnik Gradskog ureda za financije Zagreba Slavko Kojić, te viši znanstveni suradnik Instituta za javne financije i izvanredni profesor, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Ante Bajo.