Grad NOVSKA Službene stranice

Osnovnoškolci iz Okučana prema predviđenom školskom kurikulumu na Novljanskom jezeru održali terensku nastavu

Voditeljica Turističko informativnog centra Milijana Dižep Margetić je s velkim zadovoljstvom istaknula da interes za Novljanskim jezerom iskazuju sve dobne skupine koje su prepoznale njegove kvalitete i sve mogućnosti koje ono zapravo nudi. Osim odmora i brojnih rekreativnih sadržaja, jezero je idealno i za poučne programe. Zbog svojih prirodnih ljepota i biološke raznolikosti mnoge obrazovno odgojne institucije, škole i vrtići organiziraju terensku nastavu i druženje upravo na našem Novljanskom jezeru. U skladu s tim je u petak, 12. svibnja Novljansko jezero osnovnoškolcima iz Okučana poslužilo kao svojevrsna učionica na otvorenom. Oko 40-ak učenika u Novsku je stiglo u pratnji svojih razrednih nastavnika, a odmah po dolasku doživjeli su jedinstveno iskustvo vožnje turističkim vlakićem grada Novske.

Nakon toga su na jezeru uz svoje nastavnice učili o važnostima očuvanja prirode. Oduševljeni Novljanskim jezerom i brojnim sadržajima koje ono nudi, nakon odrađene terenske nastave na terasi ugostiteljskog objekta zasluženo su se počastili sladoledom, a ostatak slobodnog vremena iskoristili su za igru i rekreaciju. Radmila Divić Posavac učiteljica u Osnovnoj školi Okučani, te učiteljice iz Područnih škola Stara Gradiška, Lađevac i Smrtić su prema predviđenom školskom kurikulumu realizirale terensku nastavu na Novljanskom jezeru, a između ostalog posjetili su i OPG "Kolarić", odnosno farmu nojeva.

"Cilj posjeta je bio spoznati i istražiti prirodu na terenu, a ne samo putem pisanih materijala, odnosno da proširimo znanje o vodi stajaćici. Novljansko jezero odabrali smo zbog blizine i sadržaja koji se ovdje nude, a djeci je posebno interesantna bila vožnja vlakićem" – istaknula je učiteljica Radmila Divić Posavac. Učenici su prije realizacije terenske nastave bili upoznati s nekim osnovnim činjenicama o Novljanskom jezeru, a dolaskom na jezero djeca su naučila koje je to vrsta vode, na čemu je jezero nastalo, vrste šuma, biljke koje su zapazili i slično. "Interes je svakim danom sve veći što nas jako raduje, stoga ovim putem pozivam i sve ostale da nam se najave i organiziraju zanimljive programe i sadržaje" – rekao je gradonačelnik Novske Vlado Klasan, dodavši kako u posjet Novljanskom jezeru uskoro dolazi i Osnovna škola iz Topolovca, zatim i brojne udruge umirovljenika, a ondje će se održavati i razne proslave poput godišnjica mature.