Grad NOVSKA Službene stranice

Otvoreno „Pristanište Strug“ u Plesmu – „Slavonska Amazona“

Otvoreno „Pristanište Strug“ u Plesmu – „Slavonska Amazona“

U suradnji JU Park prirode Lonjsko polje, Grada Novske, Hrvatskih voda, te s tvrtkama „Novokom“ i „Tanac“ simbolično je otvoreno „Pristanište Strug“ u naselju Plesmo, čime je započela realizacija nove turističke ponude i projekta  „Slavonska Amazona“. 

Kao novi turistički sadržaj u funkciju su stavljena dva čamca na solarni pogon, te kanui. Riječ je o gotovo nečujnim plovilima koji će turistima omogućiti razotkrivanje ljepote do sada samozatajne rječice Strug.

"Tijekom vožnje čamcima pružat će im se pogled na prirodu kakva se u rijeci i oko nje razvija već tisućama godina, bez utjecaja čovjeka ili u minimalnom doticaju s njim. To pred stanovnike okolnih sela i gradova te turiste stavlja i veliku obvezu – brigu o netaknutoj prirodi"  rekao je ravnatelj PP Lonjsko polje Ivor Stanivuković.

TONSKI PRILOG: Ivor Stanivuković

 

Da je ovo odlična lokacija za upotpuniti turističku ponudu Grada Novske potvrdila je i Marija Kos Šaka, direktorica Turističke zajednice Grada Novske.

TONSKI PRILOG: Marija Kos Šaka

 

"Ova investicija važna je iz tri razloga, rijeku Strug stavili smo u turističku funkciju, očekujem da će ova nova ponuda biti na korist svim stanovnicima, a svima koji će doći upoznati Strug i netaknutu prirodu, uživanje u pogledu" – rekao je u prigodi otvorenja pristaništa gradonačelnik Novske Marin Piletić, istaknuvši kako se radi „o malom primjeru međuresorske suradnje“ .

TONSKI PRILOG: Marin Piletić

 

Svaki solarni čamac može u plovidbu i razgledanje primiti 12 putnika, nečujni su i neškodljivi za prirodu. Voditelji čamaca su Marko Stublija i Goran Iličić.

U sklopu otvorenja pristaništa organizirana je i akcija čišćenja obala Struga u kojoj su sudjelovali članovi Športskog ribolovnog društva „Karas“ Novska i Športskog ribolovnog društva „Jez“ Jasenovac, djelatnici Grada Novske, njegovih tvrtki, Razvojne agencije NORA, Turističke zajednice grada Novske i Parka prirode Lonjsko polje te stanovnici sela Plesmo.