Grad NOVSKA Službene stranice

Petice za transparentnost Proračuna Grada Novska – predstavljen

Petice za transparentnost Proračuna Grada Novska – predstavljen "Proračun u malom"

Za odgovorno i uspješno upravljanje gradskim proračunom Grad Novska ocijenjen je najvišom ocjenom 5 od Instituta za javne financije, "radi svih elemenata vezanih uz transparentnost financijskih dokumenata Grada Novska".

Za transparentnost Grad Novska dobivao je zadnjih tri godine Priznanje za transparentnost gradskog proračuna.

Jedan od elemenata transparentnosti je i knjižica "Proračun u malom", koja je predstavljena javnosti.

"Proračunska transparentnost podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu, objavljene na službenim stranicama grada i objavom "proračuna u malom" za građane" - kazala je Marica Vitković, pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije.

TONSKI PRILOG - Marica Vitković

"Proračun u malom" možete pogledati na sljedećem linku

 

Prema riječima gradonačelnika Marina Piletića, u izradu Proračuna za narednu godinu uključiti će građane kroz anketu prioriteta projekata na području Grada Novske, u kojoj će se građani i mještani moći odrediti prema projektima što žele da se javnim novcem financira.

TONSKI PRILOG - Marin Piletić

Nakon predstavljanja "Proračuna u malom" u obraćanju za javnost, gradonačelnik je objavio i Prekršajni nalog Porezne uprave.

Prekršajno kažnjeni - Grad Novska s 50 tisuća, a bivši i aktualni gradonačelnik po 9 tisuća kuna

Prema prekršajnom nalogu prispjelom 23.siječnja 2020. na adresu Grada Novske, Odlukom Ministarstva financija Porezne uprave Područnog ureda Zagrebačke županije, Prekršajnim nalogom Grad Novska treba platiti 50 tisuća kuna, a bivši gradonačelnik Vlado Klasan i aktualni Marin Piletić po 9 tisuća kuna.

Postupivši prema prijavi Vlade Klasana, Ministarstvo financija Porezna uprava obavila je nadzor. Nisu utvrdili nepravilnosti iz prijave, već u mjerama naplate od građana i pravnih osoba, jer "kao pravne osobe nisu podezli mjere za potpunu i pravodobnu naplatu prihoda po osnovu dospjelih potraživanja za prihode poslovanja te dospjelih potraživanja nefinancijske imovine koja je na dan 21.prosinca 2017.godine ukupno iznosila 7 047 209,43 kuna."

Kako stoji u Prekršajnom nalogu, od navedenog iznosa dospjela potraživanja na dan 24. svibnja 2017.godine, do kada je gradonačelnik Grada Novske bio Vlado Klasan, nisu poduzimane sve propisane mjere naplate iznosa od 5 463 714,36 kuna.

TONSKI PRILOG - Marin Piletić

 

Preuzimanjem gradonačelničke funkcije, gradonačelnik Marin Piletić kaže kako je do kraja 2017.godine krenuo s mjerama naplate dugovanja.

"Poduzeo sam sve mjere da dospjela potraživanja naplatimo i da grad ne gubi na svojim prihodima. Za sve ostalo što je bivši gradonačelnik teretio u svojoj prijavi, Ministarstvo financija utvrdilo je "da nema osnove za postupanje jer nije pronađena niti jedna druga nepravilnost ili zlouporaba položaja i ovlasti ili druge radnje koje su navedene u prijavi bivšeg gradonačelnika" - naglasio je Piletić.

Dodaje kako građani i pravne osobe savjesno podmiruju dugovanja i da su se "ukupna potraživanja smanjila na 2,8 milijuna kuna". 

TONSKI PRILOG - Marin Piletić