Grad NOVSKA Službene stranice

Planinari „Zmajevca“ obišli trigonometrijsku točku Kućerina

Planinari „Zmajevca“ obišli trigonometrijsku točku Kućerina

Članovi PD "Zmajevac" Novska Dubravko Badalić, Dražen Herceg, Dragan Jerković i Melita Mihalic krenuli su u potragu za Geodetskim stupom - trigonometrijskom točkom 1. reda Kućerina i Laplaceovom točkom na Kričkom brdu, u nedjelju 13. studenog.

Planinari PD „Zmajevac“ Novska dobili su ideju za ovaj pothvat nakon kontakta s prof. dr. sc. Špoljarićem s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je nedavno posjetio ovo područje.

"Trigonomerijske točke I. reda bile su važne geodetima pri triangulacijskog izmjeri terena još iz doba Austro-Ugarske monarhije do današnjih dana, točnije do kasnih 1990-ih kada su ih tehnike pozicioniranja GNSS-om gurnule u geodetsku povijest. Trigonometrijska točka 203 Kućerina ujedno je i Laplaceova točka (a takvih je u Hrvatskoj samo 13), točka na kojoj su određene astronomske koordinate i azimut. Ujedno je Kućerina triangulacijski vezana na 8 okolnih trigonometrijskih točaka, primjerice Brezovo polje, Maksimov hrast, Gornja, Humka, Novoselsko brdo, ..." – rekao nam je prof. dr. sc. Špoljarić.

Prof dr. sc. Špoljarić sakuplja materijale za osnivanje nove nacionalne planinarske obilaznice koja bi se zvala Geodetska planinarska obilaznica (GPO) čije bi kontrolne točke bile svih 77 trigonometrijskih točaka 1. reda u Republici Hrvatskoj, pa prema tome i točka Kućerina, što bi značajno doprinijelo razvoju novljanskog planinarstva- rekla je predsjednica društva Melita Mihalić.

Temeljni problem je što je od upisne kutije vrha Zmajevac do točke Kućerina, prema MIS portalu Hrvatskog centra za razminiranje, ovo područje minski sumnjivo tako da se ne smije skretati s puta u šumu, no šumski put je već dugo vremena u uporabi. Dolazak do točke Kućerina tzv. Voćaričkim putom je sigurniji, jer je izvan minski sumnjivog područja no ta ruta nije na Planinarskom putu VRA „Bljesak“.

„Na ovoj našoj maloj ekspediciji, ponovno je došla do izražaja odlična suradnja PD „Zmajevac“ Novska i HGSS Stanice Novska, koja nam je pružila tehničku pomoć za obilazak točke Kućerina“-rekla nam je Melita Mihalić, predsjednica PD-a „Zmajevac“ Novska.