Grad NOVSKA Službene stranice

Početak programa osposobljavanja za 20 zaposlenica projekta  Želim raditi, želim pomoći – faza II

Početak programa osposobljavanja za 20 zaposlenica projekta Želim raditi, želim pomoći – faza II

U ponedjeljak, 20. rujna 2021. u Pučkom otvorenom učilištu Novska održano je uvodno predavanje za 20 polaznica programa osposobljavanja za zanimanje gerontodomaćice.

Jedna od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Želim raditi, želim pomoći – faza II je obveza pohađanja programa dodatnog obrazovanja/osposobljavanja za zaposlenice pripadnice ciljane skupine. Po završetku osposobljavanja, polaznice će steći javnu ispravu o završenom programu obrazovanja/osposobljavanja te će s novim stečenim znanjem i vještinama postati konkurentnije na tržištu rada prilikom pronalaska posla.

Osposobljavanje za gerontodomaćicu obuhvaća stjecanje sljedećih kompetencija:

  • Prepoznati i razlikovati potrebe osoba treće životne dobi te im pomagati primjenjujući načela poštovanja integriteta i dostojanstva osobe.
  • Prilagoditi načine pripreme obroka/pripremiti ga ili dostaviti hranu korisniku.
  • Koristiti odgovarajuće postupke u održavanju osobne higijene, higijene i čišćenja (stambenog) prostora, odjeće i osobnih predmeta.
  • Prilagoditi i obavljati poslove potrebama starije osobe i uvjetima kućanstva.
  • Komunicirati na primjeren način sa starijim osobama i primijeniti pravila poslovnog bontona pri ostvarivanju suradnje s relevantnim ustanovama.
  • Primijeniti pravila zaštite na radu i pružanja prve pomoći.

 

Projekt Želim raditi, želim pomoći – faza II (UP.02.1.1.13.0306) ukupne vrijednosti 3.714.550,00 kuna provodi se na području grada Novske od 7. siječnja 2021. do 7. siječnja 2022.  godine u sklopu programa ZAŽELI – PROGRAM ZAPOŠLJAVANJA ŽENA – FAZA II koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Provedba projekta uključuje primarne ciljeve: uključivanje žena u nepovoljnom položaju na tržište rada, smanjenje nezaposlenosti, poboljšanje kvalitete života krajnjih korisnika kao i njihovo socijalno uključivanje. Više informacija o operativnim programima iz kojih je financiran projekt možete pročitati na stranicama www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.