Grad NOVSKA Službene stranice

Poduzetnički inkubator - okrenut prema budućnosti i posebno važan za mlade ljude

 - Poduzetnički inkubator je jako važno mjesto jer je to mjesto na kojem se rađaju novi poduzetnici, a  onda je to i mjesto na kojem se rađaju i stvaraju nova radna mjesta. Ono što držim posebno važnim i što me posebno veseli, vezano uz ovaj Poduzetnički inkubator, jest da je to mjesto na kojem će se rađati i stvarati novi poduzetnici u jednoj relativno novoj industrija koja je nastala i koja je podržana informatičkom tehnologijom. Poduzetnički inkubator će stoga biti i jedan način da se provede promjena i transformacija iz jednog klasičnog gospodarstva i otvori prostor prema novoj vrsti poduzetništva, vrsti proizvoda, usluge i radnih mjesta, a koja je omogućena  primjenom informatičke tehnologije i koja je neosporno okrenuta prema budućnosti te je posebno važna za naše mlade ljude, kazala je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta na konferenciji pristavljanja projekta „Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko moslavačkoj županiji osnivanjem Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj“.

Ministrica je čestitala na ovom projektu Sisačko moslavačkoj  županiji, SiMoRi  i Gradu Novskoj na, dobro pripremljenom projektu i početku provedbe tog projekta, izgradnji Poduzetničkog inkubatora u Nosvkoj.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupna vrijednost mu je 25 milijuna kuna iz čega će se obnoviti  dvije zgrade u Novskoj površini od 1200 prostornih metara površine, te tako stvoriti potrebni uvjeti za razvoj gaming industrije.

- Mlada osoba koja završi besplatnu edukaciju u Poduzetničko inkubatori moći će pokrenuti  svoju tvrtku, dobiti prostor, opremu, računalo, sve ono što je potrebno kako bi u narednom razdoblju postala milijunaš,  istaknuo je Mario Čelan, direktor SiMoRe.

Realizacija projekta zamišljena je u pet koraka, od čenje engleskog jezika u vrtićima uz pomoć aplikacija prilagođenih djeci tog uzrasta, drugi korak  vezan je uz osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje u kojem bi se mlade usmjeravalo prema novim zanimanjima „tehničaru za gameing industriju“ . Kako je naglasio Ivo Žinić, župan, cilj projekta je omogućiti novim poduzetnicima  da razvijaju svoje ideje, za što će imati i financijsku potporu, Županije, Grada Novske, Lokalnog partnerstva za zapošljavanje i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ukupno oko 155 tisuća kuna za  početnu ideju.

- Nove generacije Novljana, stanovnici Sisačko moslavačke županije, traže nova zanimanja i bijeg iz ove klasične industrije koja je bila dominantna u našem području. Ovim generacijama koje se rađaju u ovo suvremeno, digitalno doba nudimo budućnost kroz radna mjesta, kroz podršku postojećem developerima,  da svoje poduzetničke inicijativa realiziraju upravo ovdje u Gradu Novskoj, istaknuo je Marin Piletić, gradonačelnik, naglasivši kao je ovo velik dan za Novsku.

Konferencija je počela sastankom predstavnika Županije s nastavnicima i profesorima informatike srednjih i osnovnih škola, ravnateljima dječjih vrtića, načelnicima i gradonačelnicima s područja SMŽ, kao i predstavnicima gaming tvrtki u Hrvatskoj. Sudionici su obišli i lokacije budućeg Poduzetničkog inkubatora, mogli su pogladiti i u „virtualnu stvarnost“, ili igrati video igre.