Grad NOVSKA Službene stranice

Portret jednog vizionara - promocija  knjige „Kuzma Kovačić: Spomenik Tuđmanu u Zagrebu“

Portret jednog vizionara - promocija knjige „Kuzma Kovačić: Spomenik Tuđmanu u Zagrebu“

Knjiga „Kuzma Kovačić: Spomenik Tuđmanu u Zagrebu" više autora tekstova, Ivan Aralica, Ivan Rogić i Milan Bešlić, uz brojne fotografije spomenika Gorana Vranića,  ilustrirana je  skicama i svečanim otkrivanjem spomenika, predstavljena je u Novsoj. Akademski kipara Kuzma Kovačića, autor je preko stotinu spomenika i sakralnih kiparskih djela postavljenih diljem Hrvatske.

Monografija iscrpno  prati nastajanje spomenika, od prvih skica u ateljeu kipara Kuzme Kovačića, modeliranja, te lijevanje u bronci u „ Ljevaonice umjetnina Ujević“.

Skulptura Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika je postavljena u prostoru između Avenije Hrvatske bratske zajednice i Avenije grada Vukovara u Zagrebu, svečano je otkrivana uz „Tvoja zemlja“, u prosincu 2018. godine.

U organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice „Ante Jagar“ , predstavljanje knjige u Galeriji POU Novska uz nazočnost autora Kuzmu Kovačića, promociju su uveličali , Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, Nevio Šetić, povjesničar i Milan Bešlić, kritičar,

"Nastojao sam da spomenik bude portret jednog vizionara koji korača prema budućnosti. Ovaj kip će biti vječiti simbol hrvatske slobode" , naglasio je autor spomenika. 

„Spomenik Tuđmanu jest spomenik čovjeku koji je poveo hrvatski narod u slobodu. Nadam se da će ovaj spomenik više ujediniti cjelokupno hrvatsko društvo.  Moj spomenik je prije svega umjetničko djelo, kakvo je i Oltar hrvatske domovine“.

U Uredu gradonačelnika, sudionike promocije i ministra hrvatskih branitelja Tomu Medveda, primio je gradonačelnik Marin Piletić sa zamjenikom Sinišom Kesićem i Ivicom Vulić, predsjednikom GV Grada Novske.