Grad NOVSKA Službene stranice

Potpisani ugovori za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad

Potpisani ugovori za izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta za građevinski otpad

Potpisivanjem više Ugovora za izgradnju i opremanje Reciklažnog dvorišta za obradu građevinskog otpada na Kurjakani, tvrtka za komunalno gospodarstvo „Novokom“ Novska proširuje svoju djelatnost i na još jedan način doprinosi smanjenu otpada u okolišu.

Vrijednost investicije iznosi  6,5 milijuna kuna, a sredstva je osigurao Fond zaštite okoliša i energetiku učinkovitost. Dobivenim nepovratnim sredstvima urediti će se prostor na kome će biti obrada građevinskog materijala, nabavljen je stroj za drobljenje i suzbijanje prašine kod rada s građevinskim materijalima.  

Stroj za drobljenje i stroj za suzbijanje prašine izrađeni su u tvrtki koja ima dugogodišnju tradiciju izrade specijaliziranih strojeva u građevini. Direktor tvrtke Filip Nakić – Alfirević, naglašava mogućnosti stroja, koji se već koristi na desetak reciklažnh dvorišta u Hrvatskoj.  Kaže kako je stroj multifunkcionalan i sa značajnim kapacitetom obrade građevinskog otpada, do 100 tona na sat.

Izgradnjom ovog reciklažnog dvorišta izgraditi će se na lokaciji deponije komunalnog otpada Kurjakana u površini od 1.700 metara prostornih i Grad Novsku svrstati među desetak gradova koji imaju ovakav uređen način gospodarenja građevinskim otpadom.

Materijal dobiven drobljenjem poslužiti će za nasipanje poljskih putova, a Novokom ovom uslugom ostvarivati će i dobit.

TONSKI PRILOG: Tomislav Bogojević


Građevinske radove na Kurjakani za pogon Reciklažog dvorišta za obradu građevinskih ostataka izvoditi će tvrtka HIS d.o.o. iz Donje Višnjice, strojevi dolaze iz tvrtke Nakić-Alfirević d.o.o. iz Drniša, stroj utovarivač iz tvrtke Terra Jaska d.o.o. Strmec Samoborski, a stručni nadzor radova obavljati će tvrtka Tenzor d.o.o. iz Zagreba

Gradonačelnik Marin Piletić podsjetio je na primjedbe građana na divlja odlagališta. Stavljanjem u pogon Reciklažnog dvorišta, smanjuje se otpad u okolišu i omogućava propisan način odlaganja građevinskog otpada. Uslugu koju će Novokom obavljati „neće biti samo svrha Novskoj i okolici već i pružati uslugu i širem području“, naglasio je Piletić.

TONSKI PRILOG: Marin Piletić