Grad NOVSKA Službene stranice

Potpora Grada Novska radu Udruga proisteklih iz Domovinskog rata – brojni projekti u ovoj godini

Potpora Grada Novska radu Udruga proisteklih iz Domovinskog rata – brojni projekti u ovoj godini

Za rad Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata Grada Novske odobrena su sredstva za tekuću godinu.

Predstavnici devet Udruga koje su se javile na Javni poziv za dobivanje sredstava i dobili sredstva za svoje programe koje će provoditi, s gradonačelnikom su potpisali Ugovore.

Uz potpore Grada za rad Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske, kao institucionalna potpora radu HVIDRE Novska, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, dala je potporu u visini nešto više od 159 tisuća kuna na godinu i rok od tri godine.

Kako je naglasio Ivica Vulić, predsjednik HVIDRE Novska, sredstva su namijenjena za režijske troškove Doma hrvatskih branitelja i zapošljavanje još jedne osobe na administrativnim i ostalim poslovima.

Osim o programima koje će provoditi pojedine Udruge, bilo je govora i o drugim sadržajima koji su vezani za pojedina događanja u Domovinskom ratu. Tako će uz obilježavanje 25. obljetnice VRO „Bljesak“ biti otvorena izložba ratnih fotografija, kao i izložba učeničkih radova na temu Domovinskog rata.

Na dan sjećanja na stradavanje branitelja i Novljana, 4. listopada, predviđena je likovna izložba slika jednog hrvatskog branitelja, a uz Reviju dokumentarnih filmova o Domovinskom ratu, neki će biti prikazani u Novskoj.

U planu je i uređenje Spomen mjesta na prve poginule pripadnike 62. samostalne bojne ZNG Novska i završetak Spomen križa za hrvatske branitelje u Rajiću.

U fazi je i realizacije zajedničkog projekta s Razvojnom agencijom NORA Novska, projekt VIA Bljesak“ (Video Igra Akcija „Bljesak“), a započinje i dokumentiranje svih Spomen obilježja stradalih hrvatskih branitelja na području Grada Novska i Općina Jasenovac i Lipovljani, za jedinstveni Registar.