Grad NOVSKA Službene stranice

Povelja prijateljstva  s Varaždinom – aktivnosti Odbora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata GV Grada Novske

Povelja prijateljstva s Varaždinom – aktivnosti Odbora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata GV Grada Novske

U uredu gradonačelnika Grada Novske, Marina Piletića, održan je sastanak predstavnika braniteljskih udruga Odbora hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Gradskog vijeća Grada Novske. Tom prigodom gradonačelnik je izvijestio, o pozivu grada Varaždina, za potpisivanje Povelje prijateljstva, koja je pristigla na inicijativu pripadnika V. bojne 1. gardijske brigade „Tigrovi“  i Ivana Čehoka, gradonačelnika Varaždina. Kako u pozivu stoji, Povelja prijateljstva dva grada označava povezivanje gradova koje je spojio ratni put V. bojne, njenih pripadnika s područja Varaždina koji su tijekom Domovinskog rata sudjelovali u obrani Novske.

Odbor hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata GV Grada Novske prihvatio je poziv pa će potpisivanje održati u Varaždinu, 6.prosinca, te će se tako prijateljstvo stečeno u teškim ratnim danima, potvrditi i Poveljom prijateljstva. Između ostalog članovi Odbora govorili su i o organizaciji odlaska na komemorativne skupove u Vukovar i Škabrnju, o obilježavanju sjećanja na žrtve Vukovara i drugih hrvatskih gradova 18. prosinca u Novskoj, i o projektu izrade novog Spomen obilježja na stradale pripadnika 62. samostalne bojne ZNG Novska u Rajiću.

Predsjednik Odbora, Ivica Vulić, izvijestio je i o završenom projektu „Osnažimo hrvatske branitelje“ ali i novom „VIA Bljesak“ (Video Igra Akcija „Bljesak“), projektu koji je na početku svoje realizacije. Predstavnici udruga braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, prihvatili su i poziv da budu domaćini, polaznicima XXII. naraštaja programa izobrazbe na Hrvatskom vojnom učilištu „dr. Franjo Tuđman“ Ratne škole „Ban Josip Jelačić“, koji će kajem mjeseca u okviru studijskog  putovanja doći u Novsku. Polaznicima će se prezentirati događanja na ovom dijelu novljanskog i Zapadno slavonskog bojišta.