Grad NOVSKA Službene stranice

Predavanje o trgovini ljudima za učenike završnih razreda SŠ Novska

U okviru Nacionalnog programa za suzbijanje trgovanja ljudima i Nacionalne preventivne akcije "Zajedno" Policijska postaja Novska, PU Sisačko-moslavačka, Crveni križ Grada Novske i Srednja škola Novska,  organizirali u ponedjeljak, 23. siječnja predavanje o trgovini ljudima u prostorijama školske knjižnice za učenike završnih razreda Srednje škole Novska.

Zadaća ovog predavanja je upoznavanje prije svega učenika i građana o prevenciji trgovanja ljudima te poticanje društva na odgovornu akciju. Upravo su učenici pred maturom najosjetljivija populacija koja su često meta trgovcima ljudima. Predavanje je jedan od načina prevencije da učenici u budućnosti ne postanu žrtve trgovanja ljudima, kako u Republici Hrvatskoj, tako i u drugim državama, ako odu na školovanje ili tamo potraže posao, istaknuto je na predavanju kojeg su održali kontakt policajac PP Novska Milan Pilipović i Melita Mihalić,  predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Novska 

"Mnogo mladih ljudi odlučuje se za odlazak na rad u inozemstvo i vrlo je važno imati potpune informacije koje daju poslodavci prije odlaska u inozemstvo. Ne smije se nasjedati na kojekakve ponude i ne treba vjerovati svakome", naglasila je Melita Mihalić.

Trgovanje ljudima obuhvaća vrbovanje, prijevoz, transfer, pružanje utočišta i prihvat osoba pomoću prijetnje ili uporabe sile ili drugih oblika prinude, otmice, prijevare, zlouporabe ovlasti ili položaja bespomoćnosti ili davanje ili primanje plaćanja ili sredstava da bi se postigla privola osobe koja ima kontrolu nad drugom osobom, u svrhu izrabljivanja. Trgovanja ljudima danas je prepoznato kao rastući problem u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala putem kojeg se žene, djeca i muškarci podvrgavaju raznovrsnim oblicima zlostavljanja, iskorištavanja i zatiranja njihovih temeljnih ljudskih prava.