Grad NOVSKA Službene stranice

Predavanje za predstavnike udruga civilnog društva s područja Grada Novske

Grad Novska organizirao je u ponedjeljak, 9. siječnja predavanje u velikoj Gradskoj vijećnici za predstavnike udruga civilnog društva koje se dijelom ili u cijelosti financiraju iz sredstava Gradskog proračuna. Cilj predavanja je educirati predstavnike udruga i klubova oko novog načina financiranja udruga i klubova, te poboljšanja kvalitete rada.

Prezentaciju je održala pročelnica za društvene djelatnosti, pravne poslove i javnu nabavu Grada Novske Sonja Marohnić-Horvat, a predstavnike udruga pozdravio je i gradonačelnik Vlado Klasan zaželjevši  svima puno uspjeha u Novoj 2017. godini.

-Grad Novska izdvaja najviše sredstava u Sisačko-moslavačkoj županiji za rad udruga i klubova,  imamo odličnih primjera među udrugama koje su ostvarile vrlo zapažene rezultate. Bez obzira koju udrugu vodili od kulture do sporta važno je da vas vodi entuzijazam i u tom smjeru će vas Gradska uprava uvijek podržavati- rekao je gradonačelnik.

Nove zakonske regulative traže i nameću da se nešto promjeni u pristupu i načinu funkcioniranja udruge. Treba obrazovati makar jednu osobu koja će biti educirana pripremiti projekt i aplicirati ga na natječaj ne samo Grada Novske nego i šire. Potrebno je okrenuti se i drugim načinima financiranja kako bi bili konkurentniji među drugim udrugama- istaknuto je na predavanju.

-Tražimo od udruga da vrše stanje samoprocjene projekta, je li to projekt od javnog interesa ili nije. Uskoro se očekuje raspisivaje natječaja Grada Novske, vi morate biti samokritični i postaviti svoje ciljeve i nekakvu brojčanu ili opisnu mjeru kako bi provjeravali da li ste ostvarili  svoje ciljeve. Nisu samo predsjednici i tajnici osobe koje će donositi ideje i pripremati projekte, nego je bitan jedan zajednički rad i poboljšanje ideja- rekla je pročelnica Sonja Marohnić-Horvat, te  ukazala na bitne odrednice-Zakonski okvir za financiranje udruge, što je to projekt od općeg interesa-nisu svi projekti od općeg interesa, te Pravilnik o financiranju projekata za opće dobro. Sve detaljnije informacije oko natječaja i uvjeta natječaja bit će uskoro objavljene na službenoj stranici Grada Novske.