Grad NOVSKA Službene stranice

Predizborni kružni tok u Kozaricama

Preko noći u naselju Kozarice postavljen je kružni tok, čija bi osnovna uloga trebala biti poboljšanje sigurnosnih uvjeta u prometu na toj dionici. Kružni tok u načelu se izvodi samo u urbanim sredinama gdje je frekvencija vozila velika, najčešće na ulazu u naselje i to na mjestima gdje bi  svako drugo rješenje bilo potencijalni uzrok zastoja prometa.

Zbog velike površine potrebno je križanje uklopiti u samu okolinu, te propisno obaviti ozelenjavanje površine (krajobrazno uređenje), važno je osigurati preglednost na svim mjestima raskrižja. Postavljanje kružnog toka zahtjeva i postavljanje pripadajuće prometne signalizacije i rasvjete, što su također nezaobilazni elementi kružnog toka.

Postojeći kružni tok u Kozaricama zasada nema sve potrebne elemente kružnog toka što je dovelo do velikog broja zabrinutih mještana, koji traže odgovore na mnoga pitanja, kao i INA – Proizvodna regija središnja Hrvatska, koja je uložila prigovor na izvedenost kružnog toka u Kozaricama. Gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan istaknuo je kako su ga proteklih nekoliko dana dočekale sugestije, napadi i kritike mještana i zaposlenika INA-e, koji su pretpostavili da je postavljanje kružnog toka u nadležnosti Grada Novske.

"Nakon razgovora s predsjednikom Mjesnog odbora Kozarice Đurom Tobijašem i velikim brojem nezadovoljnih mještana naselja Kozarice, te nakon dopisa kojeg je Gradu Novska uputila INA, ispostavilo se da postavljeni kružni tok zapravo ne služi svrsi kojoj bi trebao" – rekao je gradonačelnik Klasan, te dodao kako se sve to svodi isključivo na predizborni trik.

Gradonačelnik ističe kako je izvedba spornog kružnog toka u nadležnosti Sisačko – moslavačke županije, odnosno Županijske uprave za ceste (ŽUC), te postavlja pitanje  koliko je novca bačeno u vjetar na "montažu ovog pokretnog kružnog toka" i dodaje da je "posebno ogorčen što ŽUC nije niti izvijestio Gradsku upravu o njegovu postavljanju". Tvrdi kako se niti ŽUC, niti njihovo Upravno vijeće, čiji je član i novljanski gradski vijećnik Siniša Kesić, nisu potrudili kako bi adekvatno i prema svim potrebnim uvjetima postavili kružni tok, te navodi kako je on napravljen na brzinu u predizborne svrhe, kako bi političkom intervencijom Marina Piletića, ispunili obećanje koje su dali mještanima Kozarica.

Da je preglednost i izvedba kružnog toka u Kozaricama upitna slaže se i INA, koja smatra kako vozni trak novog kružnog toka u Kozaricama "nije dovoljno širok za kretanje teretnih vozila, tipa kamiona i autocisterni, čime je ozbiljno narušena prometna sigurnost i postoji velika vjerojatnost oštećenja vozila".

U prigovoru kojeg je uložila INA nadalje stoji kako postoji mogućnost eventualnih nesreća sa materijalnim i tjelesnim ozljedama, što je zabrinjavajuće jer tom cestom svakodnevno prometuju teretna vozila i tegljači, a sve to u neposrednoj blizini osnovne škole. Prema riječima mještana nedugo nakon postavljanja kružnog toka, jedom od teretnih kamiona krov trgovine pokidao je ceradu, što govori da bojazan INA-e i Grada Novske nije neopravdana.

"Nadamo se da će ŽUC i Sisačko – moslavačka županija, na intervenciju Mjesnog odbora i INA-e, te velikog broja zabrinutih mještana,  sudionicima u prometu što prije omogućiti sigurno prometovanje tom dionicom, da će što prije ukloniti kružni tok i betonske blokove, te da neće doći do prometne nesreće ili nekih drugih posljedica, osim materijalne štete" – kazao je gradonačelnik, zaključivši kako je sigurnost prometa svakog kružnog raskrižja jedna od najpresudnijih komponenti projekta.