Grad NOVSKA Službene stranice

Premijer Andrej Plenković predstavio tri faze popuštanja mjera

Premijer Andrej Plenković predstavio tri faze popuštanja mjera

Premijer Andrej Plenković predstavio tri faze popuštanja mjera.

"Ovo što ćemo danas predstaviti mora ići uz stroge mjere".

1. faza počinje u ponedjeljak 27.4.

U prvoj fazi, koja počinje 27. travnja, omogućit se se rad svim poslovnih subjektima u trgovini, osim onima koji posluju u trgovačkim centrima, s iznimkom dućana koji ondje rade cijelo vrijeme posebnih mjera.

Omogućit će se i nastavak rada svim uslužnim djelatnostima, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti. To su aktivnosti poput krojača, izrade ključeva, postolara, turističkih agencija isl.

Od ponedjeljka se uvode i javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnim linijama, a omogućuje se i rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara.

Omogućuju se i treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim sportovima te seniorskim sportskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja.

Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.
 

2. faza, 4. svibnja

Druga faza uslijedila bi od 4. svibnja, ako se prva pokaže uspješnom i ne pogorša li se epidemiološka situacija, a ona bi uključivala dozvolu rada javnog zdravstvenog sustava u punom obujmu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva, te rad privatnika.

Dozvolio bi se i rad svim uslužnim djelatnostima koje obavljaju djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih mjera, kao što su kozmetičari, pedikeri, brijači i frizeri.

Izrazito važna odluka, a to je da smo se odlučili dopustiti vjerska okupljanja od 2. svibnja.”, rekao je Plenković na predstavljanju plana popuštanja mjera.

Dodao je kako će se o tome “izraditi precizne preporuke i upute epidemiologa”.
 

3. faza, 11. svibnja

Treća faza predviđena je za 11. svibnja, od kada bi se omogućilo okupljanje deset osoba na jednom mjestu uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, a omogućio bi se i rad trgovačkih centara kao i rad vrtića i osnovnih škola od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela kao i rad s djecom s teškoćama, koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti bi pak od toga datuma mogli na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te praktični rad u malim grupama.

Od 11. svibnja uvele bi se i međužupanijske prijevozničke linije i linije domaćeg zračnog prijevoza, a bio bi omogućen i rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera.

 
Fotografija naslovnice: Josip Regović/PIXSELL