Grad NOVSKA Službene stranice

PRIOPĆENJE MEDIJIMA I JAVNOSTI SA SASTANKA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA NOVSKE

PRIOPĆENJE MEDIJIMA I JAVNOSTI SA SASTANKA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA NOVSKE

Dana 13. ožujka 2020. godine održana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Novske na kojoj su prisustvovali svi predstavnici relevantnih gradskih i državnih institucija, a vezano za epidemiološku situaciju u Sisačko – moslavačkoj županiji i Republici Hrvatskoj glede epidemije COVID-19.

Na Stožeru je predstavljeno trenutačno epidemiološko stanje u Sisačko – moslavačkoj županiji koje broji ukupno 78 osoba stavljenih pod zdravstveni nadzor – samoizolacija i jednog oboljelog od COVID-19, osobu koja je došla iz Italije i koja je smještena u izolaciju u Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Stožer također obavještava građane da su brojevi dežurnih epidemiologa u Sisačko – moslavačkoj županiji dostupni kako slijedi, uz napomenu da građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili na zahvaćenim područjima ne kontaktiraju epidemiologe, već telefonom svog liječnika obiteljske medicine.

 

 

Zavod za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije

098 29 35 78

098 293576

098 29 35 72

098 981 32 73

 

 

Nadležne institucije apeliraju na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka.

 

Od iznimne je važnosti da se građani koji su boravili na zaraženim područjima u zadnja 2 tjedna i građani koji su dobili rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor NE KREĆU među općom populacijom i ostanu kod kuće u samoizolaciji. MUP će kontrolirati građane pod zdravstvenim nadzorom pridržavaju li se samoizolacije.

 

Građani koji se ne pridržavaju rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor će biti sukladno zakonskim propisima novčano kažnjeni.



Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.
 
Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa:

 

Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.
 
Najvažnije upute za građane:
1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.
2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.   

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama:

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/