Grad NOVSKA Službene stranice

Priopćenje NK Libertasa

Priopćenje NK Libertasa

Povodom medijskih natpisa u posljednje vrijeme o stanju u gradskom nogometnom četveroligašu NK Libertas u kojem se među ostalim navodi kako je "Klub ostao  bez cijelog Izvršnog odbora kluba te tiskovne konferencije koju su organizirali roditelji prstića i limača, na kojoj je priopćeno da je otkaz dobio trener i voditelj nogometne igraonice za djecu Mario Milašinović, i to zbog svojeg istupa u medijima, javnosti se priopćenjem obratio predsjednik NK Libertas Vedran Mihaljević. Napominjemo da se konferencija za medije održala u subotu, 4. ožujka u 15 sati, točno u vrijeme kada je NK Libertas na Gradskom stadionu u Novskoj otvorio novu proljetnu sezonu u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Središte utakmicom protiv ekipe Polet iz Buševca. Priopćenje predsjednika Vedrana Mihaljevića donosimo u cijelosti:

 

Za nogomet volimo reći da je najvažnija sporedna stvar na svijetu, no u rukama pogrešnih osoba, vrlo brzo se pretvara u sredstvo za manipuliranje,  a nažalost, u ovom slučaju ne preza se i od zlouporabe  najmlađih za političke obračune pojedinaca i liječenja osobnih frustracija preko leđa 96-godišnjaka u obliku Nogometnog kluba „Libertas“.

Uzimajući u obzir dva najvažnija kriterija uspješnosti poslovanja i upravljanja sportskom udrugom, dakle, financijskim i sportskim dijelom, mogu se neskromno svrstati u uspješnije predsjednike ovog 96-godišnjaka. Od početka svog mandata, mjeseca srpnja 2013. godine, pa do danas, u klub sam privukao više od 100.000,00 kuna sredstava koja nisu iz Gradskog proračuna, od raznih sponzora i prijatelja kluba te mi nije bilo ispod časti „moliti“ sponzore, biti dosadan i uporan te slati po nekoliko desetaka zamolbi za suradnjom i sponzorstvom. Gledajući sportski dio uspješnosti NK „Libertas“, u sezoni 2015./2016. klub je postigao povijesni rezultat osvajanjem županijskog nogometnog kupa i svrstavajući se u 32 najbolje ekipe u Hrvatskoj te će uskoro zaprimiti i nagradu Zajednice sportskih udruga grada Novske kao najbolja ekipa u 2016. godini i nagradu treneru "Libertasa" Đuri Petrincu kao najboljem treneru 2016. godine.

Konkretno, unatrag dvije godine, Mario Milašinović u više navrata je kršio Disciplinski pravilnik i  ponašao se na način koji ne dolikuje jednom sportskom djelatniku.

Dolaskom na čelo kluba, zatekao sam status Marija Milašinovića kao osobe s kojom klub ima Ugovor o radu na određeno vrijeme, što je neuobičajeno za jednog četvero-ligaša. Ugovor se u potpunosti poštivao od strane NK „Libertas“, no isti je raskinut početkom 2016. godine na zahtjev Marija Milašinovića te od tog trenutka NK „Libertas“ nema niti jedan oblik dvostrano-obveznog odnosa s  Milašinovićem.

Moje zamjerke prema  Milašinoviću kreću se u smjeru njegovog ucjenjivanja cjelokupnog vodstva kluba, uključujući izvršni odbor, kako bi se istome povećala plaća?? Naime, dotični se prijetio te rekao „ako mi ne povećaš plaću, dajem ostavku i odlazim“. Gospodinu je objašnjeno da zbog financijskog stanja, klub trenutno nije u mogućnosti povećati „plaću“ nikome pa tako ni njemu. Važno je naglasiti da Mario ne prima plaću nego naknadu u vidu naknade sportašima amaterima te s istim klub nema potpisan Ugovor o radu niti Ugovor o treniranju, stoga ne možemo govoriti o plaći.

Mario Milašinović postavio je sebe iznad kluba, svoj interes ispred interesa kluba te pokazao i dokazao da ga zanima samo njegov osobni prosperitet i financije. Cijeli izvršni odbor osudio je takvo ponašanje Milašinovića te zamolilo Marija da  isto više na ponavlja. No, Mario je roditeljima ispričao malo drugačiju priču prema kojoj je zapravo on žrtva predsjednika i uprave, te da se njega tjera iz kluba i da mu klub ne želi isplatiti „plaću“ ?! Meni je neshvatljivo, nerazumno i ispod svake mjere profesionalizma, na ulici raspravljati o „plaći“.

Shodno je spomenuti da je Mario u više navrata od mene tražio da se bez znanja drugih i bez znanja suigrača, upravo njemu isplati „plaća“ prije svih, pa čak si je i jednom prigodom dopustio da traži dvije „plaće“ unaprijed, jer mu baš sad trebaju novci, još jednom pokazujući kako mu je novac, u ovom slučaju, na prvom mjestu, a profesionalizam i ljubav prema klubu na posljednjem mjestu.

Prema knjigovodstvenim podacima i izvodima jasno se može utvrditi da je Mario Milašinović od NK „Libertas“, u nešto manje od 4 godine uprihodio pozamašnu svotu novca, iz čega se može iščitati da je jako dobro naplatio svoju ljubav prema klubu (prema zatečenom ugovoru). Svakoj razumnoj osobi je jasno da je Mario Milašinović zadnji koji se može žaliti na nedostatak sredstava i svoju „plaću“.  Netočno je da je Milašinoviću jedini izvor prihoda NK „Libertas“ jer dotični je zaposlenik HŽ-a od početka 2016. godine kada je i zatražio raskid Ugovora o radu s NK „Libertas“.  Ponavljam, Mario Milašinović dobiva naknadu igračima amaterima istovremeno kada i ostali igrači, a nikako „plaću“.   Sasvim drugi slučaj i druga priča kada bi Milašinović imao s klubom potpisani Ugovor o radu ili Ugovor o treniranju. Ponavljam, Milašinović u klubu ima status igrača amatera, koji ne podliježe nikakvim dvostranim obvezama.

Zanimljiva je i njegova izjava, pred više svjedoka : „…ako me netko iz kluba bude gnjavio, ja ću ponovno roditelje okrenuti protiv kluba...“, koja najbolje opisuje modus operandi Marija Milašinovića.

Za svaku osudu je njegovo ponašanje za vrijeme prvenstvene utakmice kada je bezobrazno vrijeđao trenera pred suigračima, sucima, publikom, upravom kluba i delegatom. Psovke su izrečene i u nazočnosti nekoliko dječice koju trenira! Mario ne smije zaboraviti da predstavlja klub a ne samo sebe. Naravno, ovo nije prvi puta jer Mario jednostavno ne poštuje autoritet trenera. Žalosti me što se Mario takvom izjavom hvali i u medijima citira što je točno rekao, kao da je to nešto čime se pojedinac može hvaliti?!

Kako dotični spominje, „ispričao sam se i sve je OK“, ponovno zorno pokazuje obrazac ponašanja Milašinovića – napravim problem, osramotim klub, prekršim Disciplinski pravilnik, uvrijedim trenera, ispričam se i sve je OK?? Do kada tolerirati ovakvo ponašanje? Jednom, dva puta, tri puta…?

Svaki član uprave kluba, od tajnika, dopredsjednika, trenera itd., poznaje Odluku kluba, koja je usvojena na Izvršnom odboru, da nitko ne smije javno istupati u ime kluba, bez znanja predsjednika, trenera ili direktora kluba što je uobičajena praksa u klubovima, tvrtkama itd…a koju su svi članovi kluba poštivali.  Isto tako, Disciplinskim pravilnikom propisano je kao prekršaj- neovlašteno davanje izjave bez odobrenja trenera, predsjednika ili direktora kluba. Ovdje je nebitno kojem mediju je dana neovlaštena izjava, jer je naglasak  na neovlaštenoj izjavi. Uostalom „nezavisni portal„ Novska.IN, nije napisao niti jednu jedinu riječ o povijesnom rezultatu NK „Libertas“ kada je osvojen županijski kup, a danas se raspisao kada su u klubu „problemi“. Zaključite sami radi li se o nezavisnom portalu ili ne?!

 

Sama izjava Milašinovića o dvorani je netočna i štetna za klub. Problem dvorane nije u nadležnosti  NK „Libertas“ koji je uputio zamolbu Srednjoj školi Novska, što je uobičajena praksa unatrag nekoliko godina te je do sada funkcionirala bez ikakvih problema. Nažalost, ovdje se upetljala politika te je Srednja Škola Novska uskratila termin NK „Libertas“ a u korist ŽRK Novska koji je tada bi u osnivanju. Tek u mjesecu veljači „Libertasu“ je nakon nove raspodjele termina od strane Zajednice sportskih udruga, ponuđen termin u dvorani, ali pod uvjetom da se plaća, što nikada do sad nije bio slučaj.

Osobno nemam nikakav problem s Milašinovićem, nego je dotični svojim postupcima sam sebe isključio iz kluba. Očito je i ovaj puta planirao koristiti svoj modus operandi, …prekršim Disciplinski pravilnik, ispričam se pa nastavim dalje…, no  vrijeme je da se neradu i nepoštivanju kaže kraj. NK „Libertas“ nikada neće biti žrtva  pojedinca kojemu je financijski interes ispred interesa kluba, niti će ulica voditi klub.

 Kako sam objasnio na sastanku s roditeljima, na kojem je bio nazočan i Milašinović, zbog dugogodišnjeg i učestalog kršenja Disciplinskog pravilnika i  nekorektnog ponašanja, sve uz dokaze, Mario Milašinović više ne uživa povjerenje biti voditeljem škole nogometa, a prema izjavi trenera ekipe seniora, niti igrač na kojeg se ozbiljnije računa. Simptomatično je istaknuti da Milašinović na sastanku s roditeljima, nije imao ništa za reći u svoju obranu, naravno kada ga se suoči s argumentima. Uostalom, roditeljima je predstavljen novi trener, kako su i sami tražili, da to ne bude osoba iz kluba (netko od trenera pionira ili seniora) nego „treća osoba“ što je i odrađeno. Novi trener je licenciran, daleko iskusniji, klub ima sve potrebne uvjete za rad, od opreme do stručnog kadra, uz potpunu podršku grada. Škola nogometa nije ukinuta nego ide dalje, pod vodstvom novog trenera i sva djeca su dobrodošla.

Nikada nisam izjavio da mi nisu potrebni najmlađi uzrasti u klubu, za koje smatram da su temelj kluba a dokaz tome ide i činjenica da sam često s roditeljima imao sastanke kako bi stvari što bolje funkcionirale na obostrano zadovoljstvo. Članarina od 50 kuna koja je minimalna,  utrošena je na kupovinu lopti za najmlađe uzraste, plaćanje zakupa dvorane, kotizacije za turnire te odlaska na stadion Dinama itd., a sve se može provjeriti u knjigovodstvenom servisu.

Moj osobni stav, pa i stav kao predsjednika kluba, jest da pojedinci koji vrijeđaju, psuju, višestruko krše Disciplinski pravilnik, ne poštuju hijerarhiju kluba niti autoritet trenera, stavljaju svoj interes ispred interesa kluba, a s druge strane primaju naknadu, uživaju potpunu podršku grada i gradonačelnika, nemaju mjesto u NK „Libertas“.

Pitanje za kraj, zašto roditelji dopuštaju da im je trener važniji od vlastite djece?

 

PREDSJEDNIK  NK „LIBERTAS"

Vedran Mihaljević