Grad NOVSKA Službene stranice

Prva generacija novljanskih gimnazijalaca proslavila jubilarnu 50. godišnjicu mature

Prva generacija novljanskih gimnazijalaca je u subotu, 20. svibnja proslavila jubilarnu 50. godišnjicu mature. Obilježavanju se odazvalo 30-ak bivših učenika koji su davne 1967. dijelili školske klupe. Svoje druženje započeli su okupljanjem u Gradskoj vijećnici gdje ih je primio gradonačelnik grada Novske Vlado Klasan, a bivšim učenicima pridružili su se i neki od tadašnjih profesora. Prijam je započeo u veselom raspoloženju, ali i pjesmom jer su nazočni obavijeni sjećanjima otpjevali međunarodnu studentsku himnu "Gaudeamus".

"Uvijek kad se tako ponovo nađemo i kad nam se ruke i sjećanja spoje, zaiskri ljubav, nestaju bore, da li još drugi svjetovi postoje? Uvijek kad se tako nađemo, nađemo se tamo gdje smo davno bili, davno stali. U srebrna jutra sjajnih obećanja, kad smo tako malo o životu znali. I kad se tako i sutra nađemo, u novom trenu bezvremenskog raja, željet ćemo opet nestvarno, žudno da zauvijek traje mladost što nas spaja" – ovim prekrasnim stihovima koje je svojim školskim prijateljima poklonila Ksenija Knežević, oduševili su se svi prisutni, a istovremeno i prisjetili mladenačkih dana.

Također su pročitali i dirljivo pismo bivše razrednice Ružice Zeman, napisano prije 50 godina. Nakon toga prisjetili su se svih 13-ero školskih kolega koji više nisu s njima, te su tokom druženja prepričavali razne anegdote iz prošlosti.Svi prisutni zahvalili su se gradonačelniku što ih je primio, rekavši kako na taj način potvrđuje važnost ovog jubileja, jer pola stoljeća od prve mature u novljanskoj gimnaziji nije mala brojka. Okupljeni su zajedno s gradonačelnikom Klasanom posjetili Novljansko jezero, gdje su nakratko uživali u prekrasnom ambijentu. "Mnogi od vas su mi predavali i zahvaljem im se na svemu što su me naučili i što su svoje znanje i sebe utkali u povijest našeg Grada" – rekao je gradonačelnik Vlado Klasan.