Grad NOVSKA Službene stranice

Prvašići Katoličke škole u Novskoj obilježili Svjetski dan šećerne bolesti

Prvašići Katoličke škole u Novskoj obilježili Svjetski dan šećerne bolesti

U petak, 15. studenoga, u povodu obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, učenike je prvoga razreda posjetio župnik Župe bl. Alojzija Stepinca u Novskoj Perica Matanović koji već duže vremena boluje od šećerne bolesti. U zanimljivom i poučno predavanju, učenici su saznali odgovore na mnoga pitanja poput što je to šećerna bolest ili dijabetes, tko su to dijabetičari, kako se liječiti protiv dijabetesa te, najvažnije, kako preventivno djelovati protiv ove bolesti.  Uz to, upoznali su se s činjenicom da sve više ljudi boluje od ove bolesti, saznavši i mnoge uzroke koji mogu prouzročiti njezin nastanak.

Župnik Perica, polazeći od vlastitog iskustva, istaknuo je mnoge poteškoće i zdravstvene probleme s kojima se dijabetičar može susresti. Posvjedočio je kako se nosi s teretom šećerne bolesti ukazavši na važnost pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti koja mu uvelike pomaže. Poučio je, također, prvašiće kako se najbolje boriti protiv šećerne bolesti, a to je na način da budu dobri jer tako sprječavaju mnogo toga što je loše.      

Na kraju susreta, pokazao je učenicima način liječenja dijabetičara te instrumente i postupak kojim se svakodnevno mjeri razina šećera u krvi.