Grad NOVSKA Službene stranice

Revitalizacija starog mlina na rječici Subocka – poduzetnička inicijativa za razvoj turizma

Stari ili Molnarov mlin na rijeci Subockoj, u naselju Stara Subocka, pušten je u pogon početkom 20. stoljeća. Desetljećima je usitnjavao žitarice uz pomoć vodene snage rječice i mlinskog kamena.

Mlin više nije u pogonu, zdanje se urušilo, mlinareva kuća je u trošnom stanju, no zahvaljujući poduzetničkoj  zamisli Darka Movrića iz Novske, novog vlasnika imanja, udahnuti će mu se novi život.

Projektom revitalizacije mlina i gospodarskih zgrada, svi objekti će se staviti u funkciju. Prigodno je predstavljeno idejno rješenje  i plan uređenja, mlin bi ponovno mogao usitnjavati žitarice u brašno, u sklopu projekta predviđena je i mala elektrana za proizvodnju električne energije, a cijelo imanje imalo bi i turističku ponudu.

Kako se planira, na rječici i okolišu izveli bi se potrebni zahvati, a radi kompleksnost ideje u sve su osim tvrtke za projektiranje A.K.I. iz Zagreba, uključeni, zaštitari okoliša i kulturnih graditeljskih vrijednosti.

Gospodin Movrić, očekuje dobivanje svih potrebnih dokumenata i brz početak radova. Nekoliko godina bavi se turističkom ponudom, vlasnik je broda „Katarina jedan“ i u suradnji s Javnom ustanovom Parka Prirode Lonjsko polje,  rijekom Savom vozi posjetitelje Parka u turističke obilaske.

Naselje Stara Subocka nalazi se  rubno uz zaštićenu prirodnu cjelinu Lonjskog polja, a više drvenih kuća su zaštićena kulturna baština. Osim stavljanja mlina u funkciju, obnove kapele Pohođenja Blažene Djevice Marije, što je u tijeku, obnove Mjesnog doma i drvenih kuća u vlasništvu grada, prema riječima Marina Piletića, gradonačelnika, uredila bi se i lokalna cesta uz desnu obalu rječice Subocke . Već ranije predstavljen je i projekt uređenja županijske ceste kroz naselje i čeka se početak radova.