Grad NOVSKA Službene stranice

Sjećanje na poginule kod Spomen križa – Križevo, blagdansko slavlje u Starom Grabovcu

U sjećanje na Zvonimira Božića, Željka Jakubeka, Peju Mijadžikovića, Luku Martića, Matu Biškupa i Dubravka Hercega i za sve hrvatske branitelje koji su svoje živote izgubili tijekom obrane Starog Grabovca i Hrvatske, kod Spomen križa u mjestu položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Dostojanstveno, uz obitelji poginulih, suborce, predstavnike Udruga iz Domovinskog rata Novske,  mještane Starog Grabovca i predstavnike vlasti, gradonačelnika Marina Piletića, zamjenice Marije Kušmiš i Ivicu Vulića, predsjednika GV Grada Novske, mnogi su se prisjetili njihove žrtve i svih koji su dali svoje živote u obrani Hrvatske i Starog Grabovca.

Mjesto Stari Grabovac bilo je prva linija obrane. Teško je stradalo, posebno u vrijeme najteže agresije u jesen i zimu 1991. godine, a zajedno su ga branili mještani i mnogi sinovi Domovine. Svim poginulima u obrani podignut je Spomen križ. Mještani Starog Grabovca ih se prisjećaju i uz blagdan Svetog križa, koji se obilježava 14. rujna.

- Križ je izvor života i sveti znak, - rekao je Milan Vidaković, novljanski župnik koji je predvodio molitvu za poginule hrvatske branitelje.  

Uz blagdan Križeva koje se slavi u Starom Grabovcu s početkom u 19 sati, u subotu 16. rujna održati će se i 7. večer folklora „Križevo u Starom Grabovcu“. Organizator folklornih susrete je KUD „Kolo“ Stari Grabovac.