Grad NOVSKA Službene stranice

Sjednica Gradskog vijeća odgođena, uslijedile četiri tiskovne konferencije

Sjednica Gradskog vijeća Grada Novske, 33. po redu koja je bila zakazana za danas, 31. ožujka s početkom u 8 sati, nije održana. Razlog neodržavanja je izostanak kvoruma, jer se sjednici odazvalo šest vijećnika, i to iz redova oporbe, odnosno HDZ-a, HSS-a i HČSP-a.  Sjednicu je otvorila pročelnica za poslove Gradskog vijeća i gradonačelnika Ivanka Zečević Šolta, i s konstatacijom da sjednici ne prisustvuje potpredsjednik GV-a Nedo Klarić koji je sazvao ovu sjednicu. Pozvala je drugog potpredsjednika Vijeća Ivicu Vulića da utvrdi broj prisutnih vijećnika, a kako je njih u vijećnici bilo šest, sjednica je otkazana, uz napomenu da će vijećnici pismenim putem biti upoznati s novim terminom održavanja 33. sjednice. Sjednici su prisustvovali gradonačelnik Vlado Klasan, zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević i svi resorni pročelnici, a gradonačelnik Vlado Klasan izjavio je da je iznenađen i ogorčen ovakvim ponašanjem, prije svega vijećnika i potpredsjednika Vijeća iz redova HSP-a, jer ovim su činom zaustavljene vrlo važne investicije za Grad Novsku, a što predstavlja krajnju političku neozbiljnost i neodgovornost.

Naime, dan ranije, u četvrtak, 30. ožujka  potpredsjednik GV-a Nedo Klarić izvjestio je pismeno  pročelnicu za poslove Gradskog vijeća i gradonačelnika Ivanku Zečević Šolta, da iz razloga neusuglašenosti stavova oko točaka dnevnog reda, vijećnici HSP-a Podružnica Novska neće nazočiti 33. sjednici Gradskog vijeća. Danas u 8 sati čelnici Podružnice HSP-a na tiskovnoj su konferenciji još jednom izvjestili o razlozima takve odluke, a radi se o neuvrštavanju u predloženi rebalans Proračuna njihovog zahtjeva da se doda stavka o uređenju prilaznog puta tvrtci Termoston, te uklanjanju 18. točke dnevnog reda koja se odnosi na prijenos osnivačkih prava OŠ Novska i OŠ Rajić sa Županije na Grad Novsku. Napomenuli su da je programsko suglasje stranke i gradonačelnika i dalje aktualno.

Odmah potom tiskovnu konferenciju u Domu hrvatskih branitelja su sazvali  oporbeni vijećnici  HDZ-a, HSS-a i HČSP-a, koji su izrazili svoje nezadovoljstvo neodržavanjem 33. sjednice Gradskog vijeća, nazvavši to "političkom predstavom vladajućih". Po završetku ove tiskovne konferencije odmah je uslijedila i slijedeća i to u knjižnici Osnovne škole Novska. Novinarima se uz prisutnost velikog broja djelatnika Škole, obratila ravnateljica Antonija Mirosavljević, koja je javnost upoznala da je Gradskom vijeću 29. ožujka uputila priopćenje s potpisima učitelja i djelatnika OŠ Novska u kojem izražava nezadovoljstvo medijskim eksponiranjem Škole, a u svezi s prijedlogom prijenosa osnivačkih prava sa Županije na Grad. Također se ističe iznenađenost s medijskim izjavama o tome da se u školi ne radi, te da se ne postižu rezultati. Ravnateljica je stava da osnivačka prava trebaju ostati u nadležnosti Županije.

Na kraju, gradonačelnik Vlado Klasan sazvao je danas, 31. ožujka za 14 sati tiskovnu konferenciju, a povodom neodržavanja 33. sjednice Gradskog vijeća i u svezi današnjih ranije održanih tiskovnih konferencija HSP-a, koalicije HDZ-HSS-HČSP-BUZ i ravnateljice Osnovne škole Novska Antonije Mirosavljević.

"Nedostatak službene komunikacije između programskih partnera, u ovom slučaju gradonačelnika i novljanskog HSP-a smatram glavnim uzročnikom današnjeg neodržavanja sjednice Gradskog vijeća. Naime nije točno da točke dnevnog reda među programskim partnerima nisu usklađene, jer jesu, ali u posljednja tri tjedna komunikacija se odvijala putem tiskovnih konferencija, što smatram neprimjerenim. S druge strane, ponavljam, mi se zalažemo za maksimalnu transparentnost, stoga upravo problem pristupnog puta prema tvrtci Termoston će biti riješen na način da se pribave sve potrebne dozvole za radove. Žalosti također činjenica da pojedinci pregovaraju s investitorima bez znanja i suglasnosti gradonačelnika", izjavio je gradonačelnik Klasan, dodajući da je današnje nedonošenje rebalansa za period od tri mjeseca pa do gotovo godine dana odgodio realizaciju vitalnih projekata za Grad. O kojim se projektima radi izvjestila je pročelnica Eva Đurić, a posebno je istaknula projekt obnove Hotela Knopp, mrtvačnice u Voćarici, nogostupa Novska – Lipovljani, te posebice nabave vatrogasnih vozila za potrebe DVD-a Novska, o čemu se danas službeno očitovala i Vatrogasna zajednica Grada Novske, ističući svoje nezadovoljstvo današnjom odgodom sjednice Gradskog vijeća.

"Dok su se danas u pravilnom vremenskom odmaku održavale tiskovne konferencije i strančarilo,  ja sam u isto vrijeme potpisao u Zagrebu ugovor vrijedan 376.000 kuna kojim su osigurana sredstva za obnovu pročelja mjesnog doma u Brestači, što znači, ako se pribroje sredstva koja se će dobiti za projekt obnove Hotela Knopp, da su u u tjedan dana osigurana sredstva u visini gotovo 2 milijuna kuna", rekao je gradonačelnik Klasan.

Osvrnuvši se na tiskovnu konferenciju koja je održana u OŠ Novska, gradonačelnik Klasan još je jednom istaknuo na problem gubljenja identiteta Grada, jer su se gotovo se važnije institucije povukle iz Novske, a vraćanje gradskih atributa, poput Doma zdravlja Novska, suda u Novskoj, pa sada i osnovnih škola, predstavlja problem pojedincima, i to, kako je istaknuo, iz vlastitih interesa, a ne interesa struke i učenika. "Ravnateljica Antonija Mirosavljević neistinito i neutemeljeno izjavljuje da sam izjavio kako su djelatnici Škole neradnici, te da se ne postižu nikakvi rezultati, jer to naprosto nije točno. Mi samo zahtjevamo da se poštuje volja i želja većine građana, a upravo se ona redovito se pojavljuje na stranačkim skupovima jedne stranke, zapošljava nove djelatnike po stranačkoj liniji, a s druge strane traži da se politika ne miješa u djelatnost OŠ Novska ", izjavio je gradonačelnik Klasan i na kraju izrazio je želju i nadu da će se 33. sjednica održati, te da će se, kako je to i HSP naveo, programsko suglasje do raspuštanja ovog saziva Vijeća, nastaviti.