Grad NOVSKA Službene stranice

Skupština VZGN – 354 vatrogasca u protekloj godini djelovali na 117 intervencija i spasili imovinu vrijednu više od 5 milijuna kuna

Vatrogasna zajednica Grada Novske održala je u petak, 10. ožujka 24. redovnu izvještajnu i izbornu Skupštinu u Vatrogasnom domu u Novskoj. Skupštini su nazočili gradonačelnik Novske Vlado Klasan, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice SMŽ Mijo Brlečić, počasni predsjednik VZGN Martin Marenić, direktor tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić, predstavnici VZG Kutine, Siska, Popovače, te VZO Lipovljani, Jasenovac, Sunja, Velika Ludina, kao i delegati Skupštine VZG Novska. Odmah na početku izabrana su radna tijela Skupštine,  kojom je predsjedavao Davor Štimac, dok su za članove izabrani Draško Vuković i Miroslav Zrinski, a za zapisničara Sanja Bilandžija Ožoga.

 

Zatim je predsjednik VZG Novska Davor Štimac prisutnima podnio Izvješće o radu zajednice u protekloj godini, ustvrdivši kako su se vatrogasci pokazali spremnima za svaku intervenciju. VZGN čini ukupno 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava, DVD Novska je stožerno s 5 profesionalno zaposlenih vatrogasaca, a struktura članstva u 2016. godini bila je slijedeća: 115 operativnih vatrogasaca, 201 aktivni vatrogasac, 259 pričuvnih vatrogasaca, 93 veterana, 362 mladeži i podmladka, 181 počasnih i pomažućih, što znači da je ukupno brojno stanje VZGN 1231 član. Rad VZGN prostire se na ukupno 319 kilometara kvadratnih, a uz županijske, gradske, lokalne i ostale prometnice pokrivaju i 64 kilometra autoceste Bregana – Lipovac u oba smjera.

"Većina vatrogasnih zajednica nije zadovoljna s izdvajanjem lokalne samouprave za potrebe vatrogastva, no mi ističemo da VZGN u suradnji s Gradom Novska izdvaja čak i veći dio od predviđenog postotka, i do sada nismo imali poteškoća s financiranjem redovne djelatnosti. Zahvaljujemo gradonačelniku Vladi Klasanu na prepoznavanju i podržavanju naše djelatnosti i samog značenja vatrogastva" – izjavio je predsjednik VZGN Davor Štimac, koji je također istaknuo porast broja intervencija na prometnicama. Naime, grad Novska je u protekloj godini za rad Vatrogasne zajednice iz Proračuna izdvojio 1.295.981,53, dok je Vatrogasna zajednica SMŽ izdvojila 13.750,00 kuna. Istaknuto je kako VZGN raspolaže s 4 navalna vozila, jednom autoplatformom, 13 kombi vozila, dvije traktorske cisterne za prijevoz vode, 10 motornih vatrogasnih štrcaljki, 6 potopnih vatrogasnih pumpi za ispumpavanje, električni i 3 prikolice za prijevoz opreme.

 

VZGN za 2016. godinu bilježi ukupno 117 intervencija (Novska 82 intervencije, Kozarice 3, Stara Subocka 4, Rajić 7, Jazavica – Roždanik 5, Nova Subocka 4, Sigetac 3, Bročice 5, Plesmo 2 i Brestača 2), u kojima su sudjelovala 354 vatrogasca, a za navedene intervencije utrošena su ukupno 1062 radna sata.  "Prema vlastitoj procjeni, šteta nastala na mjestu događaja iznosi 1.591.600,00 kuna, dok je spašena imovina u vrijednosti 5.560.000,00 kuna, što dovodi do zaključka da spašena imovina iznosi pet puta više od nastale štete" – naglasio je predsjednik VZGN Davor Štimac, koji je ponovno izabran za predsjednika VZGN, dok je za zapovjednika VZGN izabran Željko Erdeš, a za tajnicu Sanja Bilandžija Ožoga.

 

Predsjednik VZGN Davor Štimac je svim dosadašnjim predsjednicima i zapovjednicima Društava unutar VZGN uručio prigodne statue, kao i gradonačelniku Novske Vladi Klasanu i predsjedniku VZ SMŽ Miji Brlečiću, koji su uvelike doprinijeli radu i razvoju vatrogastva na području Grada Novske. Prisutnima su se prigodnim riječima obratili predsjednik VZ SMŽ Mijo Brlečić, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Teodor Fricki, počasni predsjednik VZGN Martin Marenić, te direktor tvrtke Vatropromet Nenad Radojčić. "Četiri godine sam vam dolazio kao čovjek koji vas poštuje i cijeni i vi doista zaslužujete sve što smo do sada zajedno realizirali – vatrogasnu spremnicu u Rajiću i Jazavici – Roždaniku, vatrogasna vozila, čamac s motorom, opremu" – rekao je gradonačelnik, najavivši početak radova na saniranju krovišta vatrogasne spremnice u Novoj Subockoj, kao i uređenje  prostora u kojem djeluje DVD Sigetac.