Grad NOVSKA Službene stranice

Solarni automobil „SOELA 2017“ učenika Srednje škole Novska

Na nedavno održanoj 3. izložbi električnih i hibridnih vozila u Sisku, među izloženim vozilima, svoj automobil na solarni pogon predstavili su i učenici Srednje škole Novska. Pored vozila koji su izradili Novljani,  izloženo je dvadesetak vozila, među njima i poznatih svjetskih proizvođača.

Održano je i natjecanje, peta po redu utrka solarnih automobila „SOELA 2017“ na kojoj su sudjelovao i „automobil“ SŠ Novska. Za utrku su ga prikrmili učenici 2. razreda, strojarski tehničari, Marko Komlenić, Ivan Gostrec i Luka Bišof pod vodstvom Ivana Zelenike i Gorana Ivakića, profesora.

- Natjecanja ima za cilj promicanje strukovnih usmjerenja kakav je i smjer strojarskih tehničara, a naši učenici i ranije su sudjelovali na ovoj izložbi i u trci. Prije tri godine bili smo uspješni i osvojili smo drugo mjesto na utrci, kazala je Nikolina Fijačko Filipović, ravnateljica Srednje škole Novska.

Od srednjih škola sudjelovale su  tehničke, strukovne, elektrotehničke, elektroindustrijske, obrtničke i ekonomske škole iz Siska, Kutine, Velike Gorice, Zadra, Osijeka, Slavonskog Broda, Rijeke, Novske, Slunja, Gospića, Nove Gradiške, Dubrovnika, Ogulina, Otočca, Požege i Karlovca.

Na ovogodišnjoj utrci prvo mjesto osvojila j ekipa učenika, Školskog centra iz Krškog, Slovenija, drugi su bili učenici Elektroindustrijske i obrtničke škole iz Rijeke, a treći iz Obrtničke škole Slavonski Brod.

Organizatori su bili,  Tehnička škola Sisak uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Sisačko-moslavačke županije.