Grad NOVSKA Službene stranice

Spomen na hrabrost i ljubav branitelja prema Gradu i Hrvatskoj

Točno u podne kao i prije 26 godina, Novskom su se oglasile sirene za uzbunjivanje. Zvuk sirena podsjetio je na tragičan dan, 4. listopad 1991. godine, zvuk koji je onda oglasio prestanak zračne uzbune, a građani i branitelji izašli iz sigurnosti skloništa. No tada, bez najave, doletjeli su zrakoplovi agresorske armije i smrtonosne rakete ispalili na središte grada i dvorište  Ureda za obranu gdje su se okupljali  branitelji i dragovoljci.

Poginulo je deset, a teško su  ranjena 23 branitelja i građanina.

„U šoku i nevjerici nijemo smo gledali u prizor koji se ne može opisati, ostaci tijela, plamen i dim sukljali su iz pogođenih automobila. Streljivo u zapaljenim automobilima eksplodiralo je, kao da netko puca. Iz jedne od garaža čulo se zapomaganje, događaj je opisao jedan od hrvatskih branitelja koji je preživio raketiranje.

Na taj događaj, važnost sjećanja na hrabrost hrvatskih branitelja, ali i čuvanje uspomena na poginule i Domovinski rat, podsjetio je Milan Čorak, ratni zapovjednik. Sva imena poginulih Novljana tijekom ratnih događanja izgovorena su na komemoraciju.

Novljani ih neće zaboraviti  kao ni tragičan dan kada su izgubili život, istaknuto je na komemorativnom skupu, a vijence i svijeće njima u spomen kod Spomen obilježja položili su obitelji poginulih, predstavnici braniteljskih udruga, suborci, policajci, predstavnici Grada Novske, Općina Jasenovac i Lipovljani, učenici i brojni građani.

Za poginule je služena sveta misa zadušnica u župnoj crkvi sv. Luke. Predvodio ju je Milan Vidaković, župnik, kao i molitvu na komemoraciji.

Zbor učenika Glazbene škole u Novskoj uveličao je komemoraciju, hrvatskom himnom i pjesmama, „Moja Domovina“ i „Bože čuvaj Hrvatsku“.