Grad NOVSKA Službene stranice

Spomen na žrtve Drugog svjetskog rata

 

U spomen na dvadeset i jednog hrvatskog domoljuba s područja Novske, ubijenih na  najokrutniji način od strane komunističkih vlasti neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, kod križa podignutog povrh potoka Muratovica u šumi kod Kurjakane, članovi njihovih obitelji,  predstavnici  grada i braniteljskih udruga, položili su vijence i upalili svijeće.

Nakon završetka rata, viđenije novljane, na prevaru odvedene iz njihovih domova, partizanske vlasti su ubili  u gustoj šumi iznad  naselja Brestača, samo zato jer su pripadali hrvatskom narodu.

Od 1992.  godine, kada je podignut drveni križ na mjesto boli, stradavanja i smrti, dolazi se odati počast stradalima. Dan prije odlaska na Bleiburg na taj se način žele povezati ovi tužni  događaji, ono što se dogodilo u periodu od početka svibnja 1945. godine na Kurjakani s događajem kojim je započeo Križni put i ubijanje na tisuće Hrvata.

Završetkom Drugog svjetskog rata započelo je mračno razdoblje za Hrvate, na najokrutniji način s područja Novske, Jasenovca i Lipovljana ubijeno ih je 1950, bez krivnje i suđenja, a da nikome od egzekutora nije suđeno za zvjerstvo nad ubijenima.

Uz nazočnost pedesetak onih koji su se došli pokloniti njihovoj žrtvi, molitvu za sve njih predvodio je Milan Vidaković, novljanski župnik.