Grad NOVSKA Službene stranice

Svečano otvorenje "Športskog parka Ivica Vončina" u Staroj Subockoj

Nogometni klubovi, KUD-ovi i vatrogasna društva su žila kucavica društvenog života svakog manjeg mjesta, a to dokazuje i Stara Subocka čiji stanovnici posebnu važnost daju očuvanju svojih udruga. Svečano otvorenje nogometnog igrališta i pripadajućeg objekta u Staroj Subockoj održano je u subotu, 29. svibnja, a Športski nogometni klub "Croatia" Stara Subocka, je tim povodom organizirao cjelodnevne aktivnosti. Obilježavanje je započelo otvorenjem objekta koji je nazvan "Športski park Ivica Vončina" i otkrivanjem spomen ploče poginulom hrvatskom branitelju, mještaninu Ivici Vončini, uz nazočnost mnogih suseljana. Spomen ploču otkrili su majka poginulog branitelja Katica Vončina, koja se zahvalila svima koji su doprinijeli realizaciji ovog parka, i gradonačelnik Novske Vlado Klasan. "Unatoč pričama nisam se nadala da će se najavljivano ostvariti, ovo mi jako puno znači i drago mi je da žrtva mog sina nije zaboravljena i da je obećanje održano" – izjavila je Katica Vončina. Gradonačelnik je istaknuo kako su mještani najvećim dijelom zaslužni za završetak ovog projekta kojeg su uredili zajedničkim snagama uz financijsku potporu Grada Novska. "Branitelji će uvijek biti stožer jer mi zahvaljujući njima danas živimo u slobodi i miru i zato smo dužni čuvati spomen na njih" – rekao je gradonačelnik. Nakon prigodnih govora objekt i igralište je blagoslovio lipovljanski župnik, vlč. Tomislav Pavlović. 

Spomenuti objekt bio je u državnom vlasništvu, no sada je po prvi puta u povijesti kluba u vlasništvu Grada Novska, koji je napokon s Državnim uredom za upravljanje državnom imovinom uspio riješiti  imovinsko – pravne odnose i to bez naknade. Kada je uvidjela da je sve transparentno, Gradska uprava je pristupila uređenju objekta koji je sada na razini i po svim standardima. Unutar objekta uvedeno je centralno grijanje, uređene su prostorije za pisanje zapisnika, gostujuća i domaća svlačionica i svlačionica za sudce. Uređen je i travnjak oko kojeg je postavljena ograda kao i koridor prema igralištu, čime su stvoreni svi porebni uvjeti za daljnje napredovanje igrača, a investicija je vrijedna više od 800 tisuća kuna. Prvenstvenu utakmicu odigrale su ekipe prstića NK "Libertas" i NK "Metalac", dok su prijateljsku utakmicu odigrale ekipe limača NK "Croatia" Stara Subocka i HNK "Segesta" Sisak. Prigodnim programom otvorenje su uveličale Novljanske mažoretkinje, koje su svojim nastupom ponovno oduševile posjetitelje. Važno je napomenuti kako je klub osnovan davne 1973. godine i da od tada nije mijenjao svoj naziv, čime se mještani jako ponose.

"Utakmice se na ovim terenima nisu odvijale čak 20 godina jer nismo imali adekvatne uvjete, no sada smo uz pomoć gradonačelnika Vlade Klasana uspjeli osigurati određena financijska sredstva za realizaciju ovog projekta i u kratkom vremenu smo napravili puno" – naglasio je predsjednik Mjesnog odbora Stara Subocka Ante Zrile. Seniori ŠNK "Croatia" Stara Subocka" u poslijepodnevnim satima odigrali su revijalnu utakmicu s veteranima Hrvatskog nogometnog saveza. Predsjednik komisije za veteranski nogomet HNS-a Petar Jurčević iskazao je zadovoljstvo što je upravo veteranima HNS-a pripala čast da sudjeluju u otvorenju ovog centra. Veterani HNS-a djeluju od 1996. godine, a broje oko 410 registriranih veteranskih klubova, u koje je upisano oko 13 tisuća igrača, te predstavljaju jedan značajni segment HNS-a. "Posebno je zadovoljstvo što samo sada u jedno malo mjesto uložili velike novce, no objekt je sada reprezentativan i nadamo se da će privući mlade kako bi se što više bavili sportom, jer sport je zdravlje" – istaknuo je gradonačelnik. Po završetku utakmice svi prisutni okupili su se u Društvenom domu u Staroj Subockoj gdje su zaslužnima podijeljene zahvalnice, nakon čega je nastavljeno druženje uz prigodni domjenak.