Grad NOVSKA Službene stranice

"Stepinčevo" u novljanskoj Župi bl. Alojzija Stepinca

Zagrebački nadbiskup kardinal Alojzije Stepinac umro je na današnji dan, 1960. godine u Krašiću. Stepinac je tijekom svojeg života, a i nakon smrti postao paradigma vjere, crkvenosti i nacionalnog ponosa. Blaženi Alojzije Stepinac, za svećenika je zaređen 1930. godine, a 1937. postao je zagrebački biskup. Zbog odbijanja da odvoji Katoličku Crkvu u Hrvatskoj od Vatikana, komunistički sud i vlast su ga, na montiranom sudskom procesu, osudili na 16 godina zatvora.

Novljanska Župa Blaženog Alojzija Stepinca koja je utemeljena 2004. godine je u petak, 10. veljače svečanim liturgijskim slavljem kao i svake godine obilježila ovaj blagdan. Prvo obilježavanje Stepinčeva u Novskoj bilo je 2009. godine, a svetu misu povodom 57. obljetnice smrti Blaženog kardinala Alojzija Stepinca, u prepunoj crkvi služio je pater Đani Kordić, karmelićanin na Zidinima - Buško Blato (BiH), koji se u propovijedi osvrnuo na lik i djelo Blaženog Alojzije Stepinca. Biskupa i vjernike je na kraju misnog slavlja pozdravio župnik Mokri, te se ujedno zahvalio svima koji su pomogli izgradnju župne crkve.

Na svetoj misi su, osim brojnih vjernika, bili prisutni i predstavnici raznih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i ostali članovi iz javnog i političkog života Grada Novske, među kojima i gradonačelnik Vlado Klasan sa zamjenikom Vedranom Mihaljevićem. Misi su nazočili i svi župnici s našeg područja, odnosno svi svećenici Novljanskog dekanata na čelu s dekanom Milanom Vidakovićem. Blaženi Alojzije Stepinac zaštitnik je progonjenih, zatvorenih i bolesnih, svećenika, radnika, poljodjelaca i studenata, a Papa Ivan Pavao II. ga je 3. listopada 1998. godine u Mariji Bistrici proglasio blaženim.