Grad NOVSKA Službene stranice

Svjetski dan Roma obilježen u Hrvatskoj šestu godinu za redom

Prošlo je 1000 godina do kad su Romi krenuli iz Indije prema našim prostorima, gotovo 700 godina od kad su došli na područje Dubrovnika, 75 godina od najvećeg stradanja Roma na ovim prostorima 46 godina od prvog Svjetskog kongresa, te 15 godina od kada su Romi priznati Ustavom RH i 10 godina od osnivanja Saveza Roma "Kali Sara" u RH, te 6 godina od kada se u Hrvatskoj na državnoj razini obilježava Svjetski dan Roma. Svečanost obilježavanja Svjetskog dana Roma održana je u petak, 7. travnja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a u organizaciji Saveza Roma u RH "Kali Sara" i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Programu je nazočio i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan, koji je sa Savezom Roma u RH i saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem ostvario dobru suradnju.

"Romi su se u RH tek nedavno počeli politički organizirati i na taj način pozitivno mijenjamo percepciju o našoj povijesti, kulturi, tradiciji i jeziku. Zajedno jačamo romsku zajednicu i činimo je vidljivom i na tome se zahvaljujem svim kolegama saborskim zastupnicima, institucijama, te romskim predstavnicima i udrugama na razini gradova, općina i županija" – istaknuo je saborski zastupnik Veljko Kajtazi, dodavši kako postoji veliki broj ljudi koji ne podržava njihov rad, zaključivši kako ih oni čine jačima. Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić, izaslanica predsjednika Vlade RH izjavila je kako se RH opredijelila za integraciju nacionalnih manjina u društvo.

Nazočne je uime predsjednika Sabora RH pozdravio saborski zastupnik Furio Radin, rekavši da je put do potpune integracije Roma u hrvatskom društvu dug, jer su prije svega potrebne svjetonazorske i materijalne promjene. "Do danas su postignuti značajni rezultati za romsku zajednicu, no svjesni smo da je puna ravnopravnost svih građana daleko od cilja unatoč brojnim naporima" – kazala je izaslanica predsjednice RH, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ovim povodom je, na inicijativu saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, Anki Marak Taritaš dodijeljena godišnja nagrada za doprinos razvoju romske zajednice, a u čijem je mandatu pokrenut postupak legalizacije stambenih objekata u vlasništvu pripadnika romske nacionalne manjine.