Grad NOVSKA Službene stranice

Tehničari za razvoj video igara – nastava u opremljenoj učionici i Gaming centru PISMO

Tehničari za razvoj video igara – nastava u opremljenoj učionici i Gaming centru PISMO

Nakon Siska, od ove školske godine i u Srednjoj školi Novska se izvodi novi četverogodišnji program za stjecanje strukovne kvalifikacije „tehničar za razvoj videoigara“. Atraktivno zanimanje privuklo je brojne mlade, za svako mjesto u razredu pri upisu privuklo je nekoliko kandidata, no mjesta u klupama bilo je samo za 23 buduća tehničara gamera.

Pored učenika s područja Grada Novske, većina je ipak iz drugih sredina, školu su upisali mladi iz Zagreba, Dugog Sela, Daruvara, Bjelovara, Pakraca, Petrinje, Kutine, iz Koprivničko križevačke i Splitsko-dalmatinske županije.

Program je poseban po tome što se naglasak stavlja na strukovni dio. Više od 50 posto nastavnih sadržaja, što je važno, jer će učenici nakon završetka srednje škole steći potrebne kvalifikacije i vještine kojima će konkurirati na tržištu rada.

"Ovaj smjer učenicima otvara mnoga vrata u budućem školovanju. Učenici će nakon završetka ovoga smjera stečena znanja i vještine moći primjenjivati i u drugim granama industrije, kao što je filmska industrija te raznim industrijama koje se bave marketingom i programiranjem. Ukoliko odluče nastaviti obrazovanje, učenici se mogu opredijeliti za informatičke studije, arhitektonske, grafičke smjerove na kojima će stečena znanja dobro doći" – pojašnjava Nikolina Fijačko Filipović, ravnateljica Srednje škole Novska.

Nastava i edukacija s vrhunskom opremom u školi i u PISMO2

Osim opremljene učionice za edukaciju u školi, dio nastavnog ciklusa tijekom školovanja, učenici će znanja moći stjecati i u Poduzetničkom inkubatoru PISMO1 i 2, koji su specijalizirani za gaming industriju i među najopremljenijim u Europi.

"Učenici se ovaj tjedan upoznaju s načinom rada te strukovnim predmetima. Cijeli ovaj tjedan učenici imaju razne edukacije i posjete Gaming centru u Novskoj. U novoopremljenoj učionici s iznimno skupom opremom, u Srednjoj školi Novska predavanje o programima koje će koristiti tijekom školovanja održali su im Zvonimir Mikšić i Dominik Cvetovski, predavači u Poduzetničkom inkubatoru PISMO. Osim što su spomenuli programe Blender, Unity i Krita, te kako ih koristiti, predavači su učenicima govorili općenito o videoigrama, prodaji videoigara i marketingu, o prvim danima školovanja budućih tehničara za razvoj video igara" – kazala je ravnateljica.