Grad NOVSKA Službene stranice

Tisuće Novljana s pijetetom prema žrtvama, kroz pjesmu i ples u zajedništvu obilježili VRO "Bljesak" na Novljanskom jezeru

Grad Novska se ovih dana prisjetio vojno-redarstvene operacije "Bljesak" kojom je oslobođen okupirani zapadno-slavonski teritorij, a značaj tog dana bio je i ostao vrlo važan za sve nas. U povodu obilježavanja 22. obljetnice VRO "Bljesak" pripremljeno je i kroz protekli tjedan održano, niz tradicionalnih događanja, od kulturnih, sportskih, sve do zabavnih. Središnja proslava "Bljeska" se od 2015. godine održava na našem Novljanskom jezeru, a ta tradicija nastavljena je i ove godine. Proslavi je nazočio i brigadni general Rudi Stipčić, koji se u svom pozdravnom govoru posebno osvrnuo na značaj ove obljetnice za područje grada Novske. Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Vlado Klasan koji je rekao kako samo jedinstveni možemo stvarati bolju budućnost za nove naraštaje, te se ovim putem zahvalio svim građanima koji su na Novljanskom jezeru u zajedništvu proslavili našu veličanstvenu pobjedu. U cjelodnevno bogato druženje na jezeru uvelo nas je Društvo likovnih autora Novske (DLAN), koji su organizirali likovnu koloniju pod nazivom "Bljesak na dlanu". Novljanskim autorima, članovima DLAN-a, pridružili su se kolege umjetnici iz lipovljanskog SOL-a, kutinskog KLIK-a i daruvarskog DA.

 

Gradonačelnik Novske Vlado Klasan i voditeljica TIC-a Milijana Dižep Margetić su sudionicima likovne kolonije uručili zahvalnice za likovni doprinos ovoj manifestaciji. Niti ove godine nije izostao tradicionalni planinarski pohod stazom VRA "Bljesak", kojeg su upriličili članovi Planinarskog društva "Zmajevac" Novska. Sudionici pohoda su se u ranim jutarnjim satima okupili ispred POU Novska, gdje ih je dočekao gradonačelnik Klasan, kako bi im zaželio sretan dolazak na Novljansko jezero. Osim planinara, na Novljansko jezero organizirano su biciklima pošli i svi zainteresirani građani, odnosno veliki broj djece i odraslih. Ovogodišnja biciklijada nadmašila je sva očekivanja organizatora, koji su za sve sudionike osigurali promotivne majice. Raznovrsni sadržaj proslave VRO "Bljesak" dodatno je obogaćen brojnim zanimljivim sadržajima, poput prezentacije streličarskog sporta.

 

Zainteresirani posjetitelji imali su priliku okušati se u gađanju mete s lukom i strijelom, uz stručno vodstvo i opremu streličarskog kluba "Koros" iz Kutine. S ciljem poticanja međusobnog druženja na svježem zraku, Grad Novska i TZGN su naše najmlađe posjetitelje zabavili tradicijskim igrama. Igre koje su se odvijale na terasi ugostiteljskog objekta, osmislile su odgojiteljice DV "Radost" Novska, a djeca su istaknula kako je sudjelovanje u igrama bilo jako zabavno i veselo. Dječje igralište na jezeru bilo je prepuno vesele dječice, koju je oduševilo i besplatno jahanje ponija i konja. Ovom manifestacijom otvorena je i turistička sezona, ugostiteljski objekt na jezeru započinje s redovnim radom, a otvorena je i redovna vozna linija gradskog turističkog vlakića, koji je u okviru obilježavanja "Bljeska" besplatno prevozio građane do Novljanskog jezera. Zbog velike zainteresiranosti vlakić je vozio izvan voznog reda, te su zbog velike gužve građane prevozili i kombiji Vatrogasne zajednice grada Novske.

 

"Dobru atmosferu koja je vladala od ranog jutra upotpunili su članovi TS "Fijaker" iz Osijeka, koji su oduševili publiku toliko da se terasa ugostiteljskog objekta ubrzo pretvorila u glazbeni podij. Veliki dan pobjede i ponosa obilježili smo pjesmom i zabavom, ali i s dubokim poštovanjem i zahvalnošću koje dugujemo svim našim poginulim hrvatskim braniteljima" – izjavila je voditeljica TIC-a Milijana Dižep Margetić, koja se ovim putem zahvalila Gradu Novska i TZGN kao glavnim sponzorima, te Industriji nafte INA d.d. na financijskoj potpori. Zadovoljni organizatori ističu kako je ovogodišnja proslava nadmašila sva očekivanja, te da se središnjoj proslavi na jezeru pridružilo oko 4 tisuće građana za koje su članovi Izviđačkog odreda "Paludina" Novska i Moto kluba "Škorpion", pripremili tradicionalni grah.