Grad NOVSKA Službene stranice

Tragičan dan za Novsku – spomen na hrabrost i ljubav branitelja prema Gradu i Hrvatskoj

Tragičan dan za Novsku – spomen na hrabrost i ljubav branitelja prema Gradu i Hrvatskoj

Prije 29 godina, točno u podne, nakon što su se oglasile sirene za prestanak zračne uzbune, dva zrakoplova tadašnje JNA, raketirala su samo središte Novske. Smrtonosni projektili pogodili su prostor dvorišta Ureda za obranu u kojoj je bilo Zapovjedništvo 62. Samostalnog bataljuna ZNG Novska i gdje su bili okupljeni   branitelji i dragovoljci.

Jedan zrakoplov je gađao zgradu kina u kojoj se tada nalazila Radio postaja Novska, rakete su pogodile parkirane automobile koji su se zapalili, a pogođen je i prostor ispred banke. Poginulo je 11 hrvatskih branitelja i okupljenih građana, a 23 ih je ranjeno.

Novska je od tog dana postala svakodnevna meta neprijateljskih napada, grad se napadao iz zraka, a tisuće topničkih i minobacačkih granata padale su na grada i okolna naselja. Borbe za obranu još su trajale u naselju Jazavica, gdje je pomaknuta prva linija obrane, a slabije opremljeni branitelji davali su sve od sebe kako bi zaustavili prodor agresora.

U zračnom napadu slijedećeg dana, 5. listopada 1991. godine,  u Staroselskoj ulici, smrtno su stradali, Stjepan Mihaljević, pripadnik Jedinice za posebne namijene policije i Josip Ladišić, dječak star samo 15 godina. Ratna situacija na području Novske i Jasenovaca postajala je teža i kritična.

Na komemoraciji, na taj događaj i važnost sjećanja na hrabrost hrvatskih branitelj, ali i čuvanje uspomena na poginule u Domovinskom ratu, podsjetio je Milan Čorak, ratni zapovjednik. Imena poginulih Novljana tijekom ratnih događanja izgovorena su na komemoraciju.

U spomen na poginule kod Spomen obilježja položeni su vijenci i upaljene svijeće, obitelji poginulih, predstavnika braniteljskih udruga, suboraca, policije, predstavnika Grada Novske, Općina Jasenovac i Lipovljani i građana. Misa za poginule služena je u Pastoralnom centru Župe sv. Luke Evanđeliste u Novskoj.