Grad NOVSKA Službene stranice

Treći Euharistijski kongres – 20. godina osnutka Požeške biskupije

U prigodi obilježavanja 20. obljetnice osnutka Požeške biskupije, u Požegi je tijekom protekla dva dana, u suboti i nedjelju 23. i 24. rujna, održan 3. Euharistijski kongres.

Na velikom trgu i u katedrali  sv. Terezije Avilske odvijali su se mnogi scenski i glazbeni programi, a na euharistijskom slavlju Požeške biskupije na katedralnom trgu, uz sudjelovanje vjernika iz svih dekanata i župa Biskupije, predstavnika javnog i kulturnog života, misno slavlje predvodio je kardinal Stanisław Dziwisz u zajedništvu s biskupom Antunom Škvorčevićem, biskupima iz Hrvatske i inozemstva te brojnim svećenicima.

Odlukom pape Ivana Pavla II. pod geslom „Krist danas i uvijeke“ utemeljena je prije 20. godina Požeška biskupija, a kako je u pozdravnim riječima kazao biskup Škvorčević, „Trećim biskupijskim euharistijskim kongresom pod geslom „Krist danas i uvijeke, naša nada, aleluja!“ spominjemo se toga događaja“.

Čestitke slavlju osnivanja Biskupije uputio je i Sveti Otac Franjo, sa željom „da obnovljenom snagom izgrađujete biskupijsku zajednicu, ujedinjenu u vjeri, nadi i ljubavi“.

Svečanom euharistijskom slavlju nazočili su i vjernici novljanskog dekanata i župa iz Grada Novske, Jasenovca, Lipovljana, Lonje, predvođeni svojim župnicima, a u misnom slavlju sudjelovali su i Ivo Žinić, župan Sisačko moslavačke županije, gradonačelnik Marin Piletić i zamjenica Marija Kušmiš kao i Marija Mačković, načelnica Općine Jasenovac.