Grad NOVSKA Službene stranice

U Baćinu otvorena Spomen soba Domovinskog rata

U utorak 11. travnja u Baćinu je  prigodnom svečanošću otvorena Spomen soba Domovinskog rata  u prostoru Hrvatskog doma. Prostor su zajednički otvorili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković,  izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa zamjenicima i načelnik Općine Hrvatska Dubica Tomislav Mateljak.

Druga najveća masovna grobnica nastala za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj nakon Ovčare je u Baćinu, u općini Hrvatska Dubica, u kojem su stradali isključivo civili. Smaknuto je najmanje 98 civila, mahom starijih osoba i žena. Vjeruje se da je broj stradalih veći – čak 137 osoba, no posmrtni ostaci svih žrtava nisu pronađeni. Automatskim oružjem ubili su ih pripadnici “Milicije SAO Krajine” između ceste i rijeke Une. Tijela su, prema riječima svjedoka, bačena i u rijeku Unu i nije vjerojatno da će ikada biti pronađeni. Preko 70 žrtava bilo je starije od 60 godina, a od ukupnog broja žrtava 44 su bile žene.

U Spomen sobi koja je postavljena u Hrvatskom domu u potkrovlju, dvije su sobe namijenjene žrtvama. U prvoj su izloženi osobni predmeti pogubljenih civila pronađenih u grobnici – sat, krunica, češalj... dok je druga spomen soba namijenjena poginulim braniteljima ubijenima na dubičkome području. Za idejno rješenje memorijalnog centra zaslužan je Mario Beusan, dok je povijesno-etimološki rad o stradanjima na tom području napisao  dr. Jakša Raguž.

Prije svečanosti otvaranja izaslanstva su položila vijence i zapalili svijeće kod spomen obilježja masovne grobnice u Baćinu, koja je podignuta 2000. godine. Vijenac su položili i svijeću zapalili i gradonačelnik Grada Novske Vlado Klasan te zamjenik gradonačelnika Vedran Mihaljević, uz prisutnost predstavnika braniteljskih udruga s područja Grada Novske.